logo

Vlad Filat îşi doreşte o coaliţie negociată de preşedinte şi prim-ministrul desemnat


https://www.ipn.md/ro/vlad-filat-isi-doreste-o-coalitie-negociata-de-presedinte-si-7978_1004926.html

Ex-prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, îşi doreşte o nouă coaliţie de guvernare fără PCRM şi PL-ul lui Ghimpu. Fostul demnitar a spus, în cadrul emisiunii „Bună Seara” la postul public de televiziune Moldova 1, că, dacă negocierile vor reuşi, noua coaliţie va fi total diferită de AIE, atât ca denumire, cât şi conţinut, iar negocierile vor fi purtate de către prim-ministrul desemnat, Iurie Leancă, şi preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, transmite IPN.

„Aceste negocieri urmează a fi publice. Din punctul meu de vedere, este foarte important ca societatea să fie martoră, să vadă care sunt principiile şi valorile puse pe prim-plan în acest exerciţiu de formare a noului guvern şi, în acelaşi rând, este foarte important ca primul ministru desemnat să aibă cuvântul decisiv în ceea ce ţine de componenţa nominală a Cabinetului de miniştri”, a declarat fostul premier.

Vlad Filat a reiterat că la negocieri nu vor participa PCRM şi PL-ul condus de Mihai Ghimpu. „Nu vom aduce în actul guvernării isterie şi nebunie”, a declarat Vlad Filat  cu referire la Mihai Ghimpu. Despre PCRM, liberal-democratul a spus că obiectivul partidul sunt alegerile anticipate, pe când PLDM pledează pentru evitarea acestora.

Cu referire la decizia Curţii Constituţionale, prin care s-a declarat neconstituţională desemnarea sa în funcţia de premier, Vlad Filat a spus că este o lovitură pentru Republica Moldova, nu pentru persoana sa. „Solicitarea pentru a fi declarat neconstituţional decretul preşedintelui a fost înaintată în ziua examinării. Orice sesizare, conform Constituţiei, urmează a fi cunoscută de părţile implicate în proces, lucru care nu s-a întâmplat. Această decizie va intra în istorie şi va fi un exemplu de implicare flagrantă în procesul politic al unei instituţii, încălcând toate competenţele şi depăşindu-şi atribuţiile”, a remarcat Filat.

Liderul PLDM a mai spus că va continua în plin activitatea politică, iar toate forţele le va îndrepta către partidul pe care îl conduce.