logo

Veniturile și cheltuielile bugetului de stat, în creștere


https://www.ipn.md/ro/veniturile-si-cheltuielile-bugetului-de-stat-in-crestere-7966_1070130.html

Veniturile totale ale bugetului de stat, în primele zece luni ale anului 2019, au depășit 32 de miliarde de lei și sunt mai mari cu 7,6% față de perioada similară a anului trecut. Ministerul Finanțelor menționează într-un comunicat de presă că acest fapt se datorează creșterii veniturilor generale și colectate cu 8,3%, transmite IPN.

Serviciul Fiscal de Stat a crescut încasările cu 3,9% față de aceeași perioadă din 2018, ridicându-se la peste 14 miliarde de lei. „Pentru noi contează mult și atitudinea antreprenorilor față de activitățile de colectare a taxelor – de asta ne propunem să intensificăm misiunea consultativă a Fiscului, pentru a ajuta antreprenorii să activeze conform cadrului legal”, a declarat ministrul finanțelor Serghei Pușcuța, citat în comunicat.

Serviciul Vamal a adunat, din procedurile administrate de vamă, peste 18 miliarde de lei și jumătate, cu 6,6% mai mult față de perioada similară a anului 2018. „Și pe dimensiunea interacțiunii Vămii cu operatorii economici și persoanele fizice de asemenea avem sarcina de a îmbunătăți serviciile publice”, a remarcat ministrul finanțelor.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit peste 34,3 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2018, acestea sunt mai mari cu 15,3%. Executarea bugetului de stat, la sfârșitul lunii octombrie s-a încheiat cu un deficit de peste 2,2 miliarde de lei.