logo

Va fi creat Colegiul Medicilor Veterinari


https://www.ipn.md/ro/va-fi-creat-colegiul-medicilor-veterinari-7967_1044615.html

O inițiativă legislativă care prevede crearea Colegiului Medicilor Veterinari a fost dezbătură, astăzi, de către Comisia agricultură și industrie alimentară a Parlamentului și va fi propusă spre votare în plenul legislativului. Colegiul va ține sub control aspectele fundamentale ale activităților sanitar-veterinare și va coordona formarea profesională continuă a specialiștilor, transmite IPN.

Colegiul Medicilor Veterinari va reprezenta o organizație profesională autonomă, apolitică și nonprofit, din care vor face parte, obligatoriu, toți medicii veterinari din Republica Moldova. Veniturile anuale ale acestuia vor fi formate din cotizațiile anuale de membru.

Același proiect de lege prevede organizarea și exercitarea profesiei de medic veterinar. Astfel, domeniul de activitate al medicului veterinar va include medicina veterinară privind sănătatea și bunăstarea animalelor, siguranța produselor alimentare, diagnosticul de laborator veterinar, supravegherea salubrității furajelor și altor produse nutritive destinate animalelor.

De asemenea, activitatea medicului veterinar se va extinde asupra identificării, înregistrării și reproducerii animalelor, având responsabilitatea de a prescrie, elibera, comercializa și administra produse farmaceutice de uz veterinar, raticide și dezinfectanți. Totodată, proiectul prevede că activitatea medicului veterinar nu va fi activitate de întreprinzător.

O altă noutate a proiectului este instituirea, în ultima sâmbătă din luna aprilie, a Zilei profesionale a medicului veterinar din Republica Moldova. De asemenea, proiectul prevede și măsuri de răspundere disciplinară a medicilor veterinari.