logo

Tudor Deliu a fost desemnat candidatul PLDM la prezidențialele din noiembrie


https://www.ipn.md/ro/pldm-si-a-desemnat-candidatul-la-alegerile-prezidentiale-7965_1075824.html

Fostul președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) în perioada 2018-2020, Tudor Deliu, a fost desemnat în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, în cadrul scrutinului prezidențial din 1 noiembrie anul curent. Decizia a fost luată de Consiliul Politic Național al PLDM în urma consultărilor cu organizațiile teritoriale, vineri, 28 august, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al formațiunii.

Participarea PLDM în calitate de concurent electoral, fie în mod separat, fie în cadrul unui bloc electoral la alegerile prezidențiale din anul curent a fost decisă încă pe 20 iunie de către Consiliul Politic Național al PLDM. Ulterior, hotărârea a fost reconfirmată pe 16 august de către Congresul IX al partidului. Potrivit PLDM, decizia de a desemna propriul candidat vine la câteva zile după ce inițiativa liberal-democraților de a crea un bloc electoral cu PAS și Platforma DA a fost respinsă.

Actualul președintele al PLDM, Vlad Filat, a menționat că Tudor Deliu are toate calitățile necesare și întrunește toate condițiile pentru a exercita cu pricepere și demnitate funcția de șef al statului.

Tudor Deliu are 64 de ani este filolog de profesie, magistru în drept constituțional și administrativ. Are o experiență bogată în administrația publică, acumulată pe durata activității sale ca primar al comunei Răzeni, Ialoveni și ca profesor la Academia de Administrare Publică. Timp de nouă ani a fost deputat în Parlament, exercitând funcțiile de președinte al fracțiunii parlamentare a PLDM și cea de vicepreședinte al Comisiei juridice, numiri și imunități. În 1992, în timpul conflictului armat de pe Nistru a fost șef al Statului Major de Carabinieri și este decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”. Tudor Deliu a exercitat funcția de președinte al PLDM din anul 2018 până la Congresul IX extraordinar al partidului din 16 august, anul curent.