logo

Transportatorii se pregătesc să ceară majorarea tarifului de călătorie cu microbuzul


https://www.ipn.md/ro/transportatorii-se-pregatesc-sa-ceara-majorarea-tarifului-de-calatorie-cu-7967_1032886.html

Administratorii rutelor de microbuz din Chișinău pregătesc un demers privind ajustarea tarifelor. Aceștia se plâng că, din cauza cheltuielilor pe care le au, dar și din cauza tarifului neajustat de circa zece ani, nu le mai rămân bani ca să investească în unitățile de transport. De aici, și încălcarea orarului de circulație. Despre aceasta a anunțat, la ședința operativă de la Primărie, șeful Direcţiei management transport, Lilian Copaci, transmite IPN.

Lilian Copaci a menționat că situația este complicată: lipsesc șoferi calificați, dar și numărul unităților de transport este insuficient. Administratorii rutelor afirmă că nu au bani ca să investească în acestea, din cauza scumpirilor la carburanți și piese auto, dar și pe motiv că ultima dată tariful a fost ajustat în 2006. În aceste circumstanțe, nu se reușește respectarea orarului, călătorii sunt nemulțumiți. Iar pentru că nu sunt profitabile, unele rute se anulează.

Viceprimarul capitalei, Nistor Grozavu, a declarat că majorarea tarifelor este inevitabilă. Taxa de trei lei nu mai acoperă cheltuielile. Autoritățile sunt gata să examineze propunerile argumentate ale administratorilor de rute privind majorarea tarifelor. La fel, viceprimarul a dispus o inventariere a rutelor de microbuz, pentru a stabili numărul unităților de transport implicate, orarul, intervalele respectate etc.