logo

Transplantul de organe va putea fi realizat doar în instituțiile de stat


https://www.ipn.md/ro/transplantul-de-organe-va-putea-fi-realizat-doar-in-7967_1093924.html

Transplantul de organe va fi permis doar prestatorilor de servicii medicale publici. Prevederea se conține într-un proiect de lege votat de Parlament. În lectură finală, parlamentarii au exclus prestatorii privați din lista celor care pot să facă astfel de intervenții.  

Este vorba despre o inițiativa elaborată de deputații Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, Adrian Belîi, Maria Pancu, Ana Oglinda, în colaborare cu Ministerul Sănătății și cu Agenția Națională de Transplant.

Proiectul reglementează un șir de activități ce însoțesc nemijlocit asistența medicală a reproducerii: consimțământul beneficiarilor, procedura de fertilizare in vitro, conservarea și crioconservarea celulelor sexuale, a gameților, precum și decongelarea acestora, donarea, transportarea, inclusiv transfrontalieră.

Dan Perciune a precizat că, la propunerea Guvernului, s-a exclus posibilitatea de a acorda indemnizații pentru donatorii de celule reproductive. Astfel, s-a decis că aceștia pot primi o compensație, nu de la stat însă, ci de la pacienții care solicită această procedură, prin intermediul instituției medicale unde aceasta este realizată.