logo

Traian Băsescu: Rolul meu în politica moldovenească e să conving cetățenii să susțină unirea


https://www.ipn.md/ro/traian-basescu-rolul-meu-in-politica-moldoveneasca-e-sa-conving-cetatenii-sa-sus-7965_1037682.html

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, spune că rolul său  în politica moldovenească, în calitate de președinte de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN), este să convingă cât mai mulți cetățeni să susțină unirea celor două state românești, România și Republica Moldova. Vorbind joi, 19 octombrie, în cadrul unui club de presă cu jurnaliștii de limba română, Traian Băsescu a reiterat faptul că doar unirea cu România, poate apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană, transmite IPN.

Traian Băsescu declară că de când nu mai este implicat în politica de peste Prut și având în spate cele două mandate de primar al Bucureștiului, altele două de președinte al României și, totodată, fiind ministru al transporturilor în cinci guverne, a acumulat o vastă experiență care poate fi utilă Republicii Moldova. „O să-mi dedic eforturile convingerii cetățenilor că unirea este necesară. Vin să desfășor activism în Republica Moldova, e o chestiune de conștiință. Nu vreau funcții în Republica Moldova”, a opinat Traian Băsescu.

El afirmă că Republica Moldova este pusă în faţa provocării să aleagă între est și vest, opțiunea vestică fiind alegerea cetățenilor, iar cea estică – a Partidului Socialiștilor, apropiat șefului statului, Igor Dodon, care valorifică, în interesul cuiva, nemulțumirea celor afectați de tranziție. Traian Băsescu declară că argumentele pro-rușilor, precum că integrarea în Uniunea Euroasiatică este unica valabilă pentru dezvoltarea Republicii Moldova, nu sunt rezistente.

Fostul președinte al României declară că poziționarea geografică a Republicii Moldova și cultura moldovenească, sunt două lucruri incompatibile cu vectorul euroasiatic spre care tinde șefului statului. „Doar naivitatea ne poate face să credem că Uniunea Euroasiatică ne poate salva. Nu are perspectivă nici pentru securitatea statului, nici pentru prosperitatea cetățenilor. Unica soluție viabilă este unirea. Fiind membră NATO, România va genera pentru spațiul comun securitate, fiind membră a UE, va genera prosperitate”, a spus Traian Băsescu.

Potrivit lui Traian Băsescu, în cazul unirii celor două state este previzibilă provocarea legată de regiunea transnistreană, care ar putea fi soluționată prin negocieri cu Federația Rusă și Ucraina. O altă provocare, susține Traian Băsescu, va fi descentralizarea locală care în România este mult mai avansată, sistemul pe salarizare și pensii, care vor trebui echilibrate şi ajustate, iar aceste procese vor implica costuri enorme. Cu cât întârzie unirea, spune fostul președinte al României, cu atât costurile cresc, pentru că cele două state se dezvoltă în condiții diferite.

Vorbind despre perspectiva europeană a Republicii Moldova, fostul lider de la Cotroceni susține că prioritățile de extindere ale UE sunt axate pe zona balcanică, iar în următorii 15-20 de ani aceasta nu va avea vreun obiectiv de extindere cu privire la Republica Moldova. „Frontiera de est a UE este pe Prut. Republica Moldova are cel mult șansa să rămână cu Acordul de Asociere”, a spus Traian Băsescu, precizând că cel mai scurt drum spre Bruxelles duce prin București.

Fiind întrebat despre o eventuală implicare în unificarea forțelor proeuropene de la Chișinău, în preajma alegerilor parlamentare din 2018, Traian Băsescu a spus că intenția sa este să susțină crearea unui partid unionist. Totuși, spune că proeuropeni nu sunt excluși dintr-o eventuală colaborare. Însă marea problemă a politicienilor care promovează europenizarea, este onestitatea, asupra căreia el nu este convins. În acest sens, problema cea mare pentru Traian Băsescu este liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, pe care îl consideră lipsit de credibilitate, atunci când vine vorba de unificarea forțelor proeuropene și pro unioniste. „N-am nicio problemă să discut cu Maia Sandu, cu Andrei Năstase, dar nu îmi va fi niciodată partener de dialog Vlad Plahotniuc”, a conchis Traian Băsescu.