logo

Ștefan Gligor: Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc, dar clasa politică nu e gata de ele


https://www.ipn.md/ro/stefan-gligor-alegerile-parlamentare-anticipate-vor-avea-loc-dar-8004_1078605.html

Juristul Ștefan Gligor are convingerea că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc. La fel, societatea vrea anticipate. Problema constă însă, în faptul că nu e gata de ele clasa politică. „Acesta este bățul cu două capete”. Totodată spune el, dacă anticipatele vor avea loc rapid, s-ar putea ca rezultatele să nu fie cele scontate, întrucât dreapta e slăbită, iar stânga dispune de resurse administrative și nu doar, mult mai mari. Opinia a fost exprimată la dezbaterea publică: „Alegeri parlamentare anticipate: necesități, posibilități, interese”, organizată de Agenția de presă IPN.

În opinia lui Ștefan Gligor, situația creată este destul de dificilă, dar e nevoie de un nou Parlament, „unul integru”. „Asta ar înseamnă anticipate și cred că această procedură a fost declanșată astăzi prin demisia Guvernului. De rezultatele acestor anticipate depinde evoluția ulterioară și succesul Moldovei ca stat și societate. În aceste condiții noi, trebuie să generăm o ofertă suficientă pentru a obține cel puțin 55 de mandate care să fie ocupate de oameni integri. Asta va fi destul de dificil de făcut, dar, dacă lucrurile se fac corect și mobilizarea va fi exemplară, atunci acest lucru este posibil”, a spus el.

În contextul unor eventuale anticipate, juristul și-a exprimat îngrijorarea față de starea dreptei politice, „pentru că Platforma DA a atacat-o pe Maia Sandu în campania prezidențială și asta a discreditat partidul lui Andrei Năstase, mult, în ochii alegătorilor. În aceste condiții, miza de a bate în sistemul corupt revine PAS-ului care este slăbit din cauza plecării Maiei Sandu. Lipsa ei trebuie substituită cu o persoană vizibilă pe care acum nu o văd în PAS”. Totodată, spune el, Partidul Socialiștilor dispune de resurse foarte mari și va face o campanie populistă, având structuri în teritoriu. Partidul Șor, prin rețeaua de magazine sociale și farmacii are șanse să treacă în Parlament. Pe centru rămâne Renato Usatîi care, la fel, poate intra în Parlament. Totuși, Ștefan Gligor, nu poate să spună dacă asta e suficient pentru a crea o majoritate parlamentară.

În altă ordine de idei, Ștefan Gligor a relatat că, în hotărârea Curții Constituționale din august 2020 se spune foarte clar că e nevoie de constituirea unei majorități parlamentare absolute pentru înaintarea unui candidat la funcția de premier. „De asta Ion Chicu și-a dat demisia și s-a mers în direcția asta care va duce la anticipate. Igor Dodon, în acest context, nu va risca, probabil, să oficializeze o coaliție cu Partidul Șor, pentru că o coaliție cu Șor înseamnă terminarea Partidului Socialiștilor și un risc pentru serviciile speciale din Federația Rusă care-l coordonează pe Igor Dodon. În cazul acesta, ratingul PSRM va scădea și va trebui să fie crescut un nou proiect în următorii doi ani. Acest lucru e dificil, în contextul în care, Ion Ceban, miza lor ca perspectivă de viitor este abia la început de mandat și nu e clar cum se va descurca. Atunci ei merg la anticipate, pentru a mai salva cea mai rămas. Au adoptat un pachet de legi populist, 100% cu caracter electoral și se pregătesc de alegeri parlamentare anticipate”, a spus el. Potrivit lui Ștefan Gligor, sarcina socialiștilor este să le desfășoare atât de repede, încât dreapta să nu reușească să se organizeze, care astăzi este într-o stare nu din cele mai bune.

Juristul crede că societatea deja contribuie la declanșarea alegerilor anticipate prin protestele organizate și prin manifestarea nemulțumirii generale, „provocate de neprofesionalismul și populismul Guvernului Chicu”.

Dezbaterea publică „Alegeri parlamentare anticipate: necesități, posibilități, interese”, este ediția a 165-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.