logo

Starea de urgență a fost prelungită


https://www.ipn.md/ro/starea-de-urgenta-a-fost-prelungita-7965_1095006.html

Starea de urgență,instituită pe 24 februarie 2022 și extinsă de mai multe ori, a fost prelungită din nou. Potrivit unui proiect de hotărâre votat astăzi în Parlament, începând cu data de 4 februarie, starea de urgență se prelungește cu încă 60 de zile. Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au criticat demersul Guvernului și au părăsit sala plenului până a începe examinarea proiectului de hotărâre, transmite IPN.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat în plenul Parlamentului că este aproape un an de când în Ucraina a început acel război inuman. Consecințele lui se resimt continuare în Republica Moldova. Instituirea stării de urgență i-a permis statului să intervină rapid ori de câte ori a fost nevoie.

Chiar dacă parlamentarii Partidului politic Șor au anunțat că nu participă la ședință, deputata Marina Tauber a venit în plen în timpul prezentării raportului de către premier, punându-i o pereche de cătușe pe tribună. Imediat după acest gest, a plecat din sală.

La propunerea Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică,
proiectul propus de Guvern pentru prelungirea stării de urgență a fost completat cu prevederi ce permit desfășurarea alegerilor bașcanului din UTA Găgăuzia.

Unicul deputat din afara majorității parlamentare rămas în sală a fost neafiliatul Gaik Vartanen. Acesta a criticat propunerea Guvernului de a prelungi starea de urgență, afirmând că această guvernare așa și a ajuns să fie numită: „guvernarea de urgență”. Potrivit lui, autoritățile trebuie să renunțe la această situație și să accelereze reformele.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu votul a 60 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Gaik Vartanean a votat împotrivă.