logo

Sergiu Tofilat: Voi candida la alegerile pentru Primăria capitalei


https://www.ipn.md/ro/sergiu-tofilat-voi-candida-la-alegerile-pentru-primaria-capitalei-7965_1038252.html

Activistul civic și expertul în economie Sergiu Tofilat spune că va candida la alegerile pentru Primăria capitalei. Într-o postare pe Facebook, Tofilat a scris că trebuie să fie revocat duminică, 19 noiembrie, primarul suspendat Dorin Chirtoacă, iar în primăvară să fie organizate alegeri anticipate în capitală, pentru a nu admite faptul ca, până la alegerile locale noi din 2019, Primăria Chișinău să fie controlată de liderul PDM Vlad Plahotniuc, prin intermediul Silviei Radu, transmite IPN.

Sergiu Tofilat spune că liderul PDM a acaparat majoritatea primarilor și președinților de raioane, iar Primăria Chișinău este ultima instituție importantă care îi lipsește pentru un control total. „ Primarul trebuie revocat și pentru faptul că a administrat extrem de prost capitala, a transformat Primăria într-o instituție profund coruptă, căreia nu-i pasă de necesitățile orășenilor”, a scris activistul.

Sergiu Tofilat mai spune că referendumul nu este al socialiștilor (la inițiativa căruia este organizat, n.r.), dar al celor care au semnat pentru desfășurarea lui. Potrivit lui Tofilat, boicotând referendumul, cetățenii nu îl ajută pe Dorin Chirtoacă să revină în funcție, deoarece el este ostaticul justiției controlate de liderul PDM. „Îl veți ajuta pe Plahotniuc să controleze Primăria prin intermediul Silviei Radu. De frica să fie condamnat, Chirtoacă nu este liber nici să-și dea demisia”, afirmă expertul.

Sergiu Tofilat afirmă că în ultimele săptămâni a discutat cu multă lume la acest subiect, iar oamenii înțeleg că orașul a nimerit pe mâna lui Plahotniuc, dar nu vor referendum pentru că nu au pentru cine vota în cazul unor alegeri anticipate. „Din această cauză am decis că, dacă referendumul va trece, voi candida independent la alegerile pentru Primăria Chișinău. Am discutat mai demult cu liderii opoziției și i-am anunțat că intenționez să candidez dacă vor fi alegeri locale. Dacă vor fi candidați pe care îi consider mai potriviți, mă voi retrage şi voi susține unul din ei”, subliniază activistul.

Sergiu Tofilat este de părere că socialiștii speră să obțină o susținere mai mare în capitală dacă referendumul va trece, iar de pe urma acestei greșeli a lor, poate fi demis primarul și organizate alegeri anticipate în capitală.