logo

Scheme de corupţie la Primăria Truşeni. Primarul și alți funcționari, reținuți


https://www.ipn.md/ro/scheme-de-coruptie-la-primaria-truseni-primarul-si-alti-7967_1084363.html

Primarul comunei Truşeni, arhitectul-şef, fostul şef al întreprinderii municipale a Primăriei şi un agent economic sunt cercetaţi în cadrul mai multor dosare de corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă. Persoanele au intrat în vizor după ce a fost documentat un caz de pretindere de mită din partea funcționarilor Primăriei pentru eliberarea unor acte permisive pentru legalizarea unui imobil, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al CNA, au fost identificate mai multe cazuri de pretindere de mijloace financiare de la agenți economici şi persoane fizice în schimbul eliberării certificatelor de urbanism pentru construcție şi a altor documente pentru legalizarea unor imobile sau terenuri. Sumele pretinse de funcționari variau între 500 şi 1000 de euro, dar au fost documentate şi cazuri în care au fost pretinse şi bunuri materiale, cum ar fi terenuri, în schimbul eliberării unor acte permisive.

Totodată, a fost documentată şi o tentativă de preluare abuzivă a unor proprietăți care aparțineau unei locuitoare, în vârstă de 73 de ani, a comunei Trușeni. În imagini video obținute de CNA, se vede cum edilul comunei şi complicii săi discută un plan de deposedare de avere a femeii. Potrivit rolurilor împărțite între complici, aceștia urmau să obțină încrederea pensionarei, prin oferirea unor atenții, pentru a putea intra în posesia actelor originale de proprietate asupra casei de locuit din Truşeni, a unor terenuri, dar şi a unui apartament din capitală. De asemenea, din discuțiile purtate, banii pe care i-ar fi obținut după vânzarea proprietăților, urmau a fi împărțiți între ei.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei patru riscă pedepse cu închisoarea până la 10 ani.

Contactă de IPN pentru o reacție, secretara consiliului local, Margareta Burduja, a menționat că nu este împuternicită să facă declarații la acest subiect. Consiliul local nu s-a întrunit în ședință pentru a da o notă situației create. Ea a spus că niciun consilier, deocamdată, nu a depus o cerere în acest sens. Consiliul local se întrunește în ședință la cererea primarului sau a cel puțin o treime din numărul consilierilor aleși.