logo

Săptămâna trecută a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri de deces COVID-19


https://www.ipn.md/ro/saptamana-trecuta-a-fost-inregistrat-cel-mai-mare-numar-7967_1074006.html

Pe parcursul săptămânii trecute, a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri de deces din cauza infecţiei COVID-19: 45 de oameni și-au pierdut viața. În total, 317 decese au fost înregistrate până în prezent. 274 de pacienţi sunt în stare gravă, iar la sfârşitul zilei de ieri, 4 iunie, Republica Moldova a depăşit cifra de 9000 de persoane infectate, inclusiv în regiunea transnistreană. Datele au fost prezentate de către directorul ANSP, Nicolae Furtună, în cadrul unei conferințe de presă organizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, transmite IPN.

Nicolae Furtună a menţionat că aproape 60 la sută din numărul persoanelor infectate au fost vindecate, iar numărul cazurilor active pe teritoriul ţării constituie 3461. Cel mai afectat teritoriu la ziua de astăzi este raionul Soroca, urmat de Ştefan-Vodă. Pe poziţia trei se află municipiul Bălţi, care acum trei săptămâni nu se regăsea în primele cinci  poziţii. Referindu-se la evoluţia incidenţei  cazurilor în ultimele şapte zile, directorul ANSP a menţionat că la Bălţi se atestă o creştere de peste 40 la sută.

Potrivit lui Nicolae Furtună, și în patru zile din săptămâna curentă au fost înregistrate masiv cazuri de infectare cu noul coronavirus, ceea se conturează o transmitere comunitară clasică.

Perioada de incubaţie medie rămâne de 5-6 zile, iar rata de contagiozitate de la o persoană la alta este în creştere (anterior nu depășea 1, acum este 1,2). Vârsta medie a persoanelor afectate este de 47 de ani, aceasta coboară din cauza cazurilor sporadice de îmbolnăvire a copiilor care au intrat în contact cu părinți infectați. Printre persoanele care contractează virusul domină sexul feminin şi persoanele din mediul urban.

În ceea ce priveşte cazurile de deces,  vârsta medie este de 67 de ani, 99 la sută dintre cei decedaţi au înregistrat cel puţin o comorbiditate, 81 la sută dintre ei au fost supuşi respiraţiei asistate.

Personal medical infectat, în total, inclusiv cei din regiunea transnistreană, ajunge la numărul de 1713 cazuri. Totodată, rata de atac printre medici este în creştere. S-a ridicat la 4,3 la sută. Se continuă testarea masivă a lucrătorilor medicali, doar în ultimule şapte zile au fost testaţi 577 de lucrători medicali. Numărul de decese printre lucrătorii medicali a ajuns la 18 persoane.


Întrebat de ce nimeni din epidemiologi nu a cerut ca restricţiile să nu fie relaxate în contextul în care se înregistrează tot mai multe cazuri de infectare, directorul ANSP a răspuns că regretă faptul că mesajul epidemiologilor nu este auzit şi că aceştia întotdeauna au spus că este prematur pentru a fi relaxate măsurile. „Ne-am gândit că oamenii, după două luni de zile de izolare, au învăţat lecţiile”, a adăugat Nicolae Furtună .

Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a complet că planul de adaptare a măsurilor restrictive a fost elaborat ținând cont de gradul de risc şi în ce circumstanţe se realizează aceste adaptări, adică cu nişte reguli stric determinate. Orice măsură de adaptare, orice activitate economică relansată a fost acceptată cu respectarea recomandărilor care au fost formulate de către medicii epidemiologi.