logo

Săptămâna Bucătăriei Italiene - ediția a V-a


https://www.ipn.md/ro/saptamana-bucatariei-italiene-editia-a-v-a-7542_1077826.html

În perioada 23 – 29 noiembrie curent și în Republica Moldova va fi marcată cea de-a V-a ediție a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume, organizată de Ambasada Italiei la Chișinău în colaborare cu numeroși parteneri.

Tema principală a ediției din acest an este ”Cunoștințele și aromele Italiei la 200 ani de la nașterea lui Pellegrino Artusi”. La 130 ani de la publicarea cărții sale de bucate ”Știința în bucătărie și arta de a mânca bine”, aceasta continuă să reprezinte o piatră de căpătâi pentru cultura gastronomică italiană, fiind tradusă și difuzată în lumea întreagă.

Săptămâna Bucătăriei Italiene va reprezenta, și de această dată, o ocazie pentru a marca 10 ani de când UNESCO a inclus Dieta Mediteraneeană în lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității drept model de alimentație sănătoasă și echilibrată.

Având în vedere situația de urgență în sănătate, formatul din acest an va fi preponderent online, dar nu vor lipsi nici ocaziile de a gusta din produsele tradiționale italiene. Pe toată durata acestei săptămâni mai multe supermarketuri din Moldova vor amenaja un stand dedicat Italiei. În același timp, multe restaurante din capitală vor oferi un meniu special, inclusiv cu posibilitatea de a lua la pachet.

Vor fi multe evenimente online dedicate dietei mediteraneene și excelențelor  vinicole și gastronomice italiene: de la pizza la paste, de la cafea la vin.

De asemenea, vom prezenta un film documentar despre opera lui Pellegrino Artusi, precum și o serie de masterclass-uri monotematice, dedicate celor mai renumite produse din tradiția culinară italiană, ce vor fi accesibile pe o platformă special dedicată și care prevăd și eliberarea unui certificat de participare. 

Ca de fiecare dată, nu va lipsi nici evenimentul cu caracter social. Având în vedere contextul dificil în care trăim la nivel mondial din cauza răspândirii infecției cu COVID-19, grație colaborării cu Camera de Comerț Italo-Moldoveană și efortului comun al antreprenorilor italieni din sector, vom oferi un prânz personalului medical și sanitar al Institutului de Medicină de Urgență din capitală. Prin acest gest simbolic, dorim să-i mulțumim pe toți cei ce au grijă zilnic de bolnavi, deseori chiar cu prețul propriei vieți.

 

_______

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.