logo

Rută de troleibuz ce leagă cartierul Poșta Veche și sectorul Botanica


https://www.ipn.md/ro/ruta-de-troleibuz-ce-leaga-cartierul-posta-veche-si-7967_1083229.html

În capitală a fost lansată linia de troleibuz nr. 28, care leagă cartierul Poșta Veche și sectorul Botanica, troleibuzele de pe această rută traversând strada Columna, în adiacentul Pieței Centrale. În primă etapă, pe această linie vor circula șase troleibuze, iar în funcție de numărul de călători și solicitare, se va decide asupra unei eventuale supliniri a numărului unităților de transport, transmite IPN.

Primarul general, Ion Ceban, a declarat, în cadrul evenimentului de lansare, că este o rută nouă, dar foarte solicitată de către locuitorii capitalei. Pe tronsonul rutei nr. 28 a fost construită o linie de contact nouă. Conform testărilor, troleibuzele vor circula la un interval de 15 minute.

Pe strada Columna, în preajma străzii pietonale Eugen Doga va fi interzisă parcarea automobilelor pe partea dreapta, pentru a nu bloca circulația transportului public. Potrivit primarului, oamenii trebuie să ia exemplul altor capitale, în care circulația cu mașina personală e interzisă în centrul orașului. Primarul a mai spus că, în timpul apropiat, va fi prezentat conceptul de organizare a parcărilor în zona centrală. În prezent se examinează spațiul din fața sediului Ministerului Finanțelor, dar și altele.

Șeful interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache, a menționat că rețeaua reprezintă un proiect inițiat în anul 2020, având ca obiectiv construcția rețelei de contact pe o distanță de 2200 de metri liniari. Paralel cu linia de contact, a fost restabilit iluminatul stradal, fiind amplasate circa 40 de corpuri de iluminat. Pentru realizarea acestui proiect au fost cheltuiți 8,3 milioane de lei. Troleibuzele sunt din dotarea Regiei Transport Electric Chișinău.