logo

Rezoluție de urgență cu privire la Moldova, propusă la Congresul PPE de la Helsinki


https://www.ipn.md/ro/rezolutie-de-urgenta-cu-privire-la-moldova-propusa-la-congresul-ppe-de-la-helsin-7965_1045194.html

Partidul Naţional Liberal din România solicită autorităților de la Chişinău, într-o Rezoluție de urgență propusă la Congresul PPE de la Helsinki, să garanteze pluralismul politic, să oprească hărțuirea și intimidarea opoziției și să înceteze persecuțiile politice și demiterea membrilor și activiștilor opoziției din toată țara. PNL își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu creșterea concentrării puterii politice și economice în mâinile unui grup restrâns de persoane și deteriorarea standardelor democratice fundamentale în Republica Moldova, transmite IPN.

„Facem apel la autoritățile Republicii Moldova să garanteze principiile fundamentale ale democrației reprezentative și să asigure că voința alegătorilor, exprimată în alegerile municipale din Chișinău din 2018, recunoscute de observatorii naționali și internaționali, este respectată pe deplin. Să asigure principiul independenței judecătorești și să renunțe la practicile antidemocratice de politizare ale sistemului judecătoresc și de instrumentalizare a sistemului de justiție în scopuri politice”, se spune în Rezoluție.

Autorităților de la Chișinău li se mai cere să ia în calcul recomandările OSCE/ODIHR și ale Comisiei de la Veneția privind reforma electorală. De asemenea, să garanteze integritatea procesului electoral prin abținerea de la utilizarea resurselor administrative și utilizarea ilegală a instituțiilor de stat împotriva oponenților politici înainte, în timpul și după campania electorală.

O altă solicitare este asigurarea dreptului la alegeri libere și corecte prin asigurarea dreptului cetățenilor Republicii Moldova din diasporă să participe liber și plenar în următoarele alegeri parlamentare. La fel, este solicitată garantarea dreptului la libera exprimare și libertatea mass-mediei,  încetarea discriminării împotriva jurnaliștilor independenți prin interdicția de a participa la evenimente care prezintă un interes public major și oprirea practicii antidemocratică de criminalizare a activității jurnalistice drept mijloc de răzbunare politică.

În perioada 7-8 noiembrie 2018, la Helsinki, are loc cel de-al 25-lea Congres al PPE, unde urmează să fie ales candidatul pentru președinția Comisiei Europene după alegerile din mai 2019.