logo

Republica Moldova – stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană


https://www.ipn.md/ro/republica-moldova-stat-candidat-pentru-aderarea-la-uniunea-europeana-7965_1090638.html

Consiliul European i-a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. De asemenea, acest statut a fost acordat și pentru statul vecin, Ucraina. Anunțul a fost făcut joi seara de către președintele Consiliului European, Charles Michel. Autoritățile de la Chișinău au declarat că decizia adoptată de către toți cei 27 de lideri europeni în cadrul Summit-ului Consiliului Uniunii Europene este una istorică și care deschide o nouă filă în istoria modernă a țării, transmite IPN.

Președinta Maia Sandu a declarat că este o zi istorică pentru Moldova. „Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor. Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort - și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, a menționat șefa statului.

Și vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, a venit cu o reacție precizând că în aceste luni care au precedat evenimentul de astăzi, echipa de la Președinție, Parlament și Guvern a muncit neobosit pentru a demonstra că viitorul țării este în Uniunea Europeană.

„Desigur, mai avem foarte mult de lucru pentru a reforma țara noastră, a elimina corupția, a îmbunătăți justiția, a reforma economia după standardele europene, iar de astăzi acesta devine un obiectiv la care lucrăm împreună cu partenerii noștri europeni, cu sprijinul instituțiilor și a statelor membre ale Uniunii Europene”, a notat vicepremierul.

Potrivit lui, drumul spre UE este lung. Procesul de aderare înseamnă a oferi fiecărui stat timp și spațiu pentru a se consolida, pentru a deveni tot mai stabil la capitolul instituțiilor democratice, de a-și crește capacitățile de a putea contribui la proiectul european. „Trebuie să demonstrăm suficientă răbdare și perseverență în acțiunile noastre. Este o bună ocazie să ne felicităm prietenii din Ucraina și Georgia pentru confirmarea perspectivei europene și să ne continuăm munca pentru edificarea unui stat european în Republica Moldova”, a mai spus Nicu Popescu.