logo

Republica Moldova a detașat în Turcia un convoi de căutare și salvare urbană


https://www.ipn.md/ro/republica-moldova-a-detasat-in-turcia-un-convoi-de-7967_1095083.html

Republica Moldova a detașat în Turcia o echipă de intervenție la dezastre, formată din 55 de salvatori. Convoiul de căutare și salvare urbană are în dotare 12 autospeciale de intervenție complet autonome, având în componență și doi câini de căutare. La evenimentul de detașare a participat și președinta Maia Sandu. Șefa statului le-a urat succese salvatorilor moldoveni care vor ajuta la descarcerarea și salvarea oamenilor din localitățile afectate de cutremur, transmite IPN.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență precizează că salvatorii au pornit spre Turcia luni seara pe cale terestră, pentru ca cele 12 autospeciale să fie prezente la locul dezastrului cât mai repede. Cu ajutorul acestor mașini dotate cu echipamente de intervenție, pot fi salvați mult mai mulți oameni decât dacă s-ar interveni doar cu utilaje mici, afirmă specialiștii IGSU.Convoiul terestru al IGSU Moldova va traversa România și Bulgaria, având ca traseu Chișinău - Giurgiulești - Silistra - Edirne - Gaziantep (Turcia). Până la locul dezastrului, urmează un parcurs cu o durată de circa 30 de ore. Echipa Republicii Moldova de căutare-salvare în medii urbane urmează să activeze cel puțin șapte zile în zona afectată din Turcia.„Dragi salvatori, aveți în față un drum lung și o misiune grea – veți munci fără pauze, luptând să salvați cât mai multe vieți omenești. Vă mulțumim pentru dăruirea voastră și vă așteptăm sănătoși acasă!”, a declarat șefa statului.

Potrivit presei străine, în urma cutremurelor violente care au zguduit luni sud-estul Turciei au murit peste patru mii de oameni din Turcia și din Siria, iar numărul răniților depășește 15 mii.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează că linia telefonică pentru urgențe consulare de la ambasada Republicii Moldova de la Ankara este constituită în regim de permanență. Linia telefonică pentru urgențe consulare: +90 541 687 21 04 (activă în regim de permanență pentru cetățenii Republicii Moldova, aflați în situație de urgență (deces, accident, situație de pericol sau cu caracter extraordinar, calamitate). Adresele de e-mail sunt: ankara@mfa.gov.md și consulat.ankara@mfa.gov.md.