logo

Republica Moldova a depășit cota de 15 mii de tone la exportul prunelor în UE


https://www.ipn.md/ro/republica-moldova-a-depasit-cota-de-15-mii-de-7966_1084939.html

Moldova a valorificat și în acest sezon cota de export, fără taxe, a 15 mii de tone pentru prune pe piața Uniunii Europene, cotă stabilită în Acordul de Asociere (AA) semnat de Republica Moldova cu UE în 2014. Până acum, din Republica Moldova au fost exportate peste 36 mii tone de prune. Principalele destinații europene sunt: România, Polonia, Germania, Croația, Austria și Olanda,  a anunțat astăzi Asociația Moldova Fruct, pe pagina de Facebook.   

„Anul acesta nu a fost cel mai bun pentru producătorii de prune. A fost mai puțină roadă din cauza ploilor abundente”, a declarat pentru IPN Ion Dobuleac, producător de prune din satul Grimăncăuți, raionul Briceni. În acest moment toată roada de prune a fost vândută firmelor care practică exportul. Prunele lui Ion Dobuleac ajung atât în UE, cât și în Rusia. Începând din acest an, pachetul de acte pe producția de prune, care este transmis firmelor exportatoare, trebuie să conțină certificate de calitate (inclusiv cu privire la cantitățile de chimicale folosite), eliberate de un laborator din Chișinău, pe lângă contractul de vânzare-cumpărare și factură, care erau suficiente în anii trecuți, a precizat producătorul.

În opinia lui Ion Dobuleac, producția de prune nu este una de perspectivă în Republica Moldova, deoarece, pe de o parte, sunt prea mulți producători de prune, iar pe de altă parte, an de an, scade numărul lucrătorilor de care este nevoie în livezi, mai ales la culesul roadei.

Soiul preferat de consumatorii de peste hotare al prunelor crescute în Republica Moldova este „Stanley”, pentru consum în stare proaspătă. Un alt soi solicitat și pentru export este Prezident, care a fost adus în Republica Moldova încă în perioada sovietică, a precizat Ion Dobuleac. 

Lilian Țapu, primarul satului Colicăuți din raionul Briceni a declarat pentru IPN, că în satul său, în ultimii 2-3 ani, mai mulți producători de prune și-au defrișat livezile, inclusiv din cauza faptului că soiurile de pruni nu dădeau roada scontată. În ceea ce privește cantitățile de prune produse și care își așteaptă momentul de a fi exportate, „conform practicii din primii ani de la semnarea Acordului de Asociere, Guvernul Republicii Moldova poate solicita creșterea cotei de export fără taxe în UE”, a menționat Lilian Țapu.

Conform datelor Asociației Moldova Fruct, în structura exporturilor de fructe, prunele ocupă locul doi sau trei, în funcție de an, după mere și strugurii de masă. Până acum câțiva ani, 80% din prunele exportate ajungeau pe piața Federației Ruse. În 2019, ca urmare a diversificării piețelor, aproximativ jumătate din volumul de export a ajuns pe piața rusă și o altă jumătate pe piețele europene. În 2020, mai mult de jumătate a ajuns pe piețele țărilor din UE.