logo

Recomandări pentru agricultori în preajma campaniei de recoltare


https://www.ipn.md/ro/recomandari-pentru-agricultori-in-preajma-campaniei-de-recoltare-7967_1035224.html

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare recomandă agricultorilor să asigure un control riguros a tuturor terenurilor destinate depozitării și păstrării cerealelor și furajerelor. De asemenea, este indicată izolarea lanurilor ce urmează a fi recoltate prin fâșii arate lângă drumuri, masive păduroase, poduri și căi ferate. Recomandările vin în contextul în care în scurt timp începe campania de recoltare a culturilor păioase, transmite IPN.

Pentru a reduce pierderile, dar și pentru a preveni incendiile, este interzis fumatul și utilizarea focului deschis pe lanuri, miriști, arii, combine sau mijloacele de transport aflate în lan. La fel, se recomandă evacuarea paielor de pe miriști în cel mult două zile de la finalizarea recoltării, în cazul când paiele sunt acumulate în bunker.

Combinele, camioanele și tractoarele antrenate în campania de recoltare urmează să fie dotate cu sisteme de eșapare a gazelor fierbinți, instalații parascântei și mijloace de primă intervenție. Agricultorilor li se recomandă să organizeze serviciul de gardă non-stop a tehnicii de intervenție din gospodării.