logo

Războiul ruso-ucrainean: cronica IPN de ieri până azi, 19 martie


https://www.ipn.md/ro/razboiul-ruso-ucrainean-cronica-ipn-de-ieri-pana-azi-7978_1088591.html

● Transmisiunea discursului lui Putin, întreruptă la un concert de aniversare a anexării Crimeii.

● Joe Biden s-a întreținut cu Xi Jinping, prima dată după începutul războiului ruso-ucrainean.

● Atacuri rusești în vestul Ucrainei. Din Marea Neagră au fost lansate șase rachete de croazieră spre orașul Lviv.

● A șasea zi Kievul e supus tirului de rachete

Schimbări pe frontul de Est

Invadatorii ruși au fost respinși de pe malul drept al Niprului lângă Kiev. „Raza cercului exterior de apărare a fost extinsă la 70 km, ceea ce permite tirul doar cu rachete asupra capitalei noastre”, a spus generalul de brigadă Alexandr Gruzevici, responsabil de apărarea sectorului. „Au fost construite două linii de apărare, unde inamicul a fost oprit și nu are succes. În direcțiile Brovarî și Borispol, inamicul a încetat în general operațiunile ofensive active”, a specificat generalul.

SUA și China, în dialog direct despre Ucraina

Presa rusă a scris că președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping au purtat discuții despre Ucraina aproape două ore. Statele Unite sunt îngrijorate că China ar putea oferi asistență Rusiei pe fondul operațiunii militare ruse din Ucraina, a spus Blinken înaintea discuțiilor dintre liderii celor două țări. Beijingul se opune și furnizării de sprijin militar american Ucrainei, considerând că transferul de arme letale pune sub semnul întrebării restabilirea păcii și stabilității. Purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian a mai calificat drept „iresponsabile și inutile încercările SUA de a pune presiune pe China în subiectul Ucrainei”.

În contextul discuției celor doi lideri, presa rusă scrie că Xi a apreciat că „China și Statele Unite sunt membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, două dintre principalele economii ale lumii. <...> Trebuie să ne purtăm cu strictețe responsabilitatea internațională, să facem eforturi pentru a asigura pacea și liniștea pe întreaga planetă... Contradicțiile dintre China și Statele Unite pot rămâne, dar amplificarea lor nu ar trebui să se reflecte în comerțul mondial, energetică și circuitele industriale”.

Presa rusă face referință și la declarația Departamentului de Stat că Statele Unite speră să ridice multe sancțiuni împotriva Federației Ruse în cazul încetării operațiunii speciale și a restabilirii suveranității Ucrainei.

Spălătura de creieri nu e o justificare pentru nimeni

După ce Volodymyr Zelensky a vorbit în fața Bundestagului german, iar cancelarul țării a chemat ca rușii să fie tratați diferențiat, consilierul președinției ucrainene Mihail Podoliak a estimat că „cancelarul Scholz, căutând să-și justifice indecizia, propune să se facă deosebire între rușii obișnuiți și Putin, ca autor al războiului. În Europa, apelul poate lansa o tendință falsă. Pentru că oficial 71% dintre ruși susțin categoric războiul împotriva Ucrainei și masacrele cetățenilor noștri”.

Ambasadorul ucrainean în Germania, Andrii Melnik, a reacționat la apelul lui Scholz de a nu insulta rușii, fiind vinovat doar Putin de declanșarea războiului: „Acesta este războiul Rusiei de exterminare a Ucrainei. Punct. Și anume piloții ruși, nu extratereștrii, bombardează orașele ucrainene, ucigând femei și copii. Tăcerea societății ruse sprijină de facto războiul, Putin este doar vârful aisbergului".

Și ministrul de externe Dmitri Kuleba a comentat apelul lui Scholz de a-i lăsa în pace pe ruși: „Unii vor să trăiască într-o lume fără complicații, unde lui Putin îi revine toată responsabilitatea pentru război. În realitate, însă, cineva efectiv aruncă bombe peste orașele ucrainene, refugiați, formează un Z, îl sprijină pe Putin în sondaje. Toată răspunderea le revine lor, chiar dacă sunt otrăviți de propagandă”.

Cu pași mici, pe calea lungă spre pace

Ministrul de externe Dmitri Kuleba a sonorizat două opțiuni pentru încetarea războiului din Ucraina. Prima vizează o înfrângere totală și necondiționată a uneia dintre părți. „Este ceea ce rușii au vrut să ne impună încă de la început prin înaintarea unui astfel de document. A doua cale este o tocmeală. Înțelegerea este identificarea și stabilirea unei soluții acceptate de ambele părți", a observat Kuleba. Ori ne angajăm într-un război necruțător în care vom învinge Rusia complet, necondiționat și irecuperabil, ori ne oprim la un acord, care trebuie să fie favorabil Ucrainei. Cred că cea dea doua variantă este una realistă", a spus ministrul.

El a menționat că se studiază experiențele diferitelor țări în ceea ce privește garanțiile de securitate. „Căutăm modelul nostru optim, iar acest model se bazează pe două principii cheie. Primul principiu este inviolabilitatea integrității teritoriale a Ucrainei. Acesta în mod absolut nu este subiect de discuție din punct de vedere juridic. Cel de-al doilea principiu  - garanțiile stricte de securitate”, a spus Kuleba.

Și Rusia este pregătită să discute despre garanțiile de securitate, dar nu separat pentru Ucraina, ci pentru regiune în ansamblu. În special, Moscova vrea un statut de neutralitate pentru Ucraina.

Vâlvă în media, instrument de presiune

După ce delegația rusă a declarat despre apropierea pozițiilor între negociatori privind încetarea focului și demilitarizarea, oficiul președintelui ucrainean a reiterat că pozițiile ucrainene rămân neschimbate referitor la încetarea focului, retragerea trupelor și garanții sigure de securitate. „Ceea ce declară partea rusă e nimic altceva decât viziunea ei. Toate au menirea să provoace inclusiv vâlvă în mass-media. Pozițiile noastre rămân neschimbate: încetarea focului, retragerea trupelor și garanții dure de securitate cu formule specifice”, a scris Mihail Podoliak pe Twitter.

E primăvară, nu e timp de război

Faza activă a războiului se va încheia în două-trei săptămâni. Locuitorii Kievului, evacuați din oraș, se vor putea întoarce acasă în aprilie, a declarat consilierul șefului oficiului președintelui ucrainean Alexei Arestovici.

Potrivit acestuia, faza activă este aproape finalizată lângă Kiev, Harkov, Sumî și Cernigov. „Chiar dacă ei (rușii – n.red.) mai adună pe undeva niște rezerve și încearcă să reia ofensivă, totul se va termina cu înfrângerea lor. Ei bine, va dura doar o săptămână sau încă 10 zile”, a spus Arestovici.

Totodată, serviciile secrete americane au stabilit că Rusia nu mai poate produce în continuare arme de precizie, folosite activ în prezent, scrie Bloomberg. Dacă Ucraina continuă să reziste cu succes agresiunii militare, țările occidentale ar trebui să se aștepte la amenințări cu arme nucleare din partea Rusiei.

Discuție dificilă, dar lucrativă

Pe 18 martie, cancelarul german Olaf Scholz a discutat telefonic despre „situația legată de Ucraina cu președintele rus Vladimir Putin, fapt relatat atât pe site-ul Kremlinului, cât pe pagina web a guvernului german.

Cancelarul a cerut președintelui Rusiei o încetare cât mai urgentă a focului, îmbunătățirea situației umanitare și progrese în găsirea unei soluții diplomatice a conflictului. Secretarul de presă al Kremlinului Dmitri Peskov, a numit conversația lui Putin cu Scholz „destul de dificilă, dar absolut lucrativă”, scrie RIA Novosti.

Peskov a specificat că „conversația cu greu ar putea fi numită prietenoasă” - este „o conversație dură, desigur”. Cu toate acestea, potrivit portavocii lui Putin, „astfel de contacte sunt necesare”.

Diplomați ruși, declarați persona non grata în câteva țări europene.
 
În Bulgaria, 10 diplomați ruși urmează să părăsească țara în 72 de ore. O decizie similară a fost luată în Lituania. Acolo, patru diplomați ruși au fost recunoscuți persona non grata. Trei reprezentanți ai Federației Ruse sunt expulzați din Letonia. Estonia trimite acasă trei angajați ai ambasadei Rusiei. Aceștia au fost acuzați că se ocupă de propagandă și au primit trei zile pentru a-și face bagajele și a părăsi țara.