logo

Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 3 iunie


https://www.ipn.md/ro/razboiul-din-vecinatate-cronica-ipn-de-ieri-pana-azi-7978_1090182.html

De departe se vede mai bine. Uneori

Bloomberg: „Orice ar spune, Kievul nu poate recâștiga acum Crimeea, Luhansk sau Donețk. Putin a anexat un teritoriu și a recunoscut „independența” așa-ziselor „republici” din Donbas cu intenția evidentă de a le anexa. El nu poate renunța la aceste regiuni și, totodată, să declare acasă că a câștigat.

Dar Kievul trebuie să insiste asupra menținerii controlului asupra coastei Mării Negre, altfel Ucraina va fi blocată pe uscat și va deveni lipsită de apărare pe termen lung.(...)  Realitatea devastatoare a războiului lui Putin este că, în viitorul apropiat, acesta poate genera doar consecințe accidentale și tragice. Puțin sau nimic nu va fi rezolvat. Succesul, oricare ar fi el, va consta doar în evitarea unor dezastre și mai grave”, - conchide „Bloomberg”.

Proprietățile din regiunea Zaporojie ocupată vor fi „naționalizate”.

Un decret în acest sens a fost semnat de Evgeni Balițki, care se autointitulează șef al administrației din regiunea Zaporojie ocupată de Rusia. Naționalizarea, în opinia sa, contribuie la „creșterea eficienței generale și a orientării sociale a economiei”, va păstra „moștenirea națională pentru locuitorii regiunii”.

Terenuri, resurse naturale, obiecte strategice ale economiei, proprietăți deținute de Ucraina până la 24 februarie vor fi naționalizate și vor intra în proprietatea regiunii Zaporojie, a declarat pentru RIA Novosti Andrei Trofimov, care se autointitulează adjunct al șefului administrației regionale. .

La Forumul Internațional de Securitate, care are loc la Bratislava, Volodymyr Zelenski a declarat :„Cât privește sancțiunile, principalul aspect este că pachetele de sancțiuni ale Uniunii Europene nu sunt doar pentru a dăuna Rusiei, ci pentru a face Europa independentă de Rusia, pentru a întrerupe toate legăturile critice dintre Rusia și țările europene, pe care Moscova le folosește. ca armă, inclusiv energetică”.

La numărătoarea de toamnă se poate întâmpla să nu ai ce număra

Dacă războiul durează mai mult de 3-4 luni, guvernul Ucrainei va trebui să ia „măsuri dureroase” – să reducă cheltuielile bugetare, inclusiv salariile, pensiile și beneficiile sociale, precum și să majoreze taxele, a declarat ministrul de finanțe Serghei Marcenko pentru The Economist.

Marcenko a spus că până acum guvernul a reușit să-și onoreze obigațiunile față de capitolul social al bugetului, în ciuda deficitului lunar de aproximativ 5 miliarde de dolari și povara mare a salariilor militarilor. Guvernul a recurs la emiterea și vânzarea unor obligațiuni de război, împrumuturi străine, tipărirea suplimentară a masei monetare. Cu toate acestea, metodele în cauză pot fi epuizate până la toamnă.

Îi „eliberează”, apoi îi împușcă

În raionul Mariupol, invadatorii îi arestează și îi împușcă pe voluntarii și oficialii ucraineni care refuză să coopereze.

Conform primarului Vadim Boicenko, „instanța DPR” l-a condamnat pe șeful administrației unei așezări din regiunea Azov la zece ani de închisoare. Cel puțin un funcționar public a fost executat prin împușcare. În închisoarea din Olenovka sunt închiși zeci de voluntari care, în martie-aprilie, au ajutat la evacuarea locuitorilor din Mariupol și au încercat să livreze alimente cu apă în orașul blocat. E deținută o magistrată, care își așteaptă verdictul pentru că a examinat mai multe cazuri importante de separatism. Există mărturii că ea ar fi torturată.

Te ia în colimator și-ți propune „protecție”

Pentru deschiderea exportului de cereale ucrainene pe mare, Rusia trebuie să-și retragă flota și să ofere garanții de securitate că nu va ataca porturile și convoaiele comerciale. Așa a răspuns purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Оleg Nikolenko la o declarație a Federației Ruse despre disponibilitatea sa de a permite trecerea navelor cu cereale, dacă Ucraina eliberează porturile de mine.

„Ucraina, împreună cu partenerii, examinează posibilitatea unei misiuni internaționale, în special sub auspiciile ONU, care va prelua operarea rutelor maritime pentru exportul de produse agricole ucrainene. Salutăm „disponibilitatea prealabilă a țărilor de a se alătura procesului de restabilire a securității în Marea Neagră. Ca prim pas, Rusia ar trebui să-și retragă forțele în zona maritimă din jurul Ucrainei și să ofere garanții de a nu ataca porturile și convoaiele comerciale”, a opinat oficialul.

Să nu iasă că cineva e prost, da” cineva nu

Mihailo Podoliak, de la președinția ucraineană, a spus că Ucraina are dreptul moral de a-i cere Occidentului arme: „Unii politicieni spun astăzi: „Nimeni nu datorează nimic Ucrainei. Luptați cu ce aveți și nu mai cereți arme." Dar există o nuanță: cu mulți ani în urmă, Ucraina nu numai că a renunțat la armele nucleare, ci și-a distrus și potențialul de rachete - totul în schimbul garanțiilor de securitate. Astăzi nu avem nici arme, nici securitate. Luând în considerare acest lucru, avem dreptul moral de a cere ajutor. Și suntem recunoscători că partenerii noștri sunt alături de noi”.

Angela Merkel, solidară cu Ucraina

Pentru prima dată de la sfârșitul lunii februarie, fostul cancelar german Angela Merkel a vorbit în sprijinul Ucrainei și a condamnat acțiunile armatei ruse. Despre aceasta relatează Reuters: „Îmi exprim solidaritatea față de Ucraina”, transmit interlocutorii agenției cuvintele fostei cancelare, rostite la ceremonia de adio cu președintele Asociației Sindicatelor Germane.

Ea a subliniat că sprijină eforturile guvernului german de a „încheia acest război barbar”, dar nu va consulta actualul executiv.