logo

Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 2 iunie


https://www.ipn.md/ro/razboiul-din-vecinatate-cronica-ipn-de-ieri-pana-azi-7978_1090155.html

Lupte crâncene la Severodonețk

Trupele ruse au concentrat principala capacitate de luptă pe un mic sector al regiunii Lugansk, precizează Ministerului Britanic al Apărării.

„Luptele s-au intensificat pe străzile din Severodonețk în perioada 30-31 mai, forțele ruse s-au mutat mai aproape de centrul orașului. Mai mult de jumătate din oraș este acum ocupat de forțele ruse, inclusiv de luptători ceceni".

În afara Donbasului, Rusia continuă să lanseze lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra infrastructurii din întreaga Ucraină. Departamentul militar a adăugat că, după blocarea porturilor în Marea Neagră, comunicarea cu România a devenit critică pentru Ucraina.

SUA, un aliat fidel al Ucrainei

Șeful comandamentului cibernetic al SUA, generalul Paul Nakasone, a declarat pentru Sky News că armata americană acționează în sprijinul Ucrainei: „Am avut o serie de operațiuni ofensive, defensive, informaționale”. El nu a detaliat detaliile atacurilor cibernetice, dar a subliniat că acestea au avut loc într-un cadru legal, în conformitate cu politica Pentagonului și cu supravegherea civilă.

Potrivit generalului, el estimează zilnic posibilitatea unui atac cibernetic rusesc asupra Statelor Unite, așa că acțiunile proactive în spațiul cibernetic pentru identificarea hackerilor ruși și a intențiilor acestora sunt un mijloc eficient de protejare a Statelor Unite și a aliaților.

Acum, și ucrainenii vor avea armament ca invadatorii

Casa Albă a confirmat oficial că Statele Unite vor furniza Ucrainei sisteme de lansare a rachetelor cu rază lungă (MLRS) HIMARS.

Potrivit lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, prin furnizarea de arme Kievului, Statele Unite „toarnă gaz în foc” și subscriu la ideea „de a lupta până la ultimul ucrainean”. „Să nu vorbim despre cele mai rele scenarii”, a specificat Peskov, răspunzând la întrebarea ce s-ar întâmpla dacă Forțele Armate ale Ucrainei ar ataca Rusia.

Peskov a spus că furnizarea de arme americane către Ucraina „nu contribuie la trezirea dorinței Kievului de a relua negocierile de pace”. El a mai repetat încă o dată că o întâlnire între Putin și Zelensky „nu este exclusă a priori”, dar ar trebui pregătită și finalizată printr-un document, lucru la care acum a fost oprit.

Comentând posibilitatea ca regiunile „DNR” și „LNR”, Herson și Zaporijia să devină parte a Rusiei, Peskov a spus că rezidenții „ar trebui să ia propriile decizii cu privire la viitorul lor”.

În ceea ce privește exportul de cereale, a spus el, „este necesar ca Ucraina să purceadă la deminarea porturilor, apoi Rusia va ajuta la ieșirea navelor cu cereale”.

Ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Serghei Riabkov, a spus că furnizarea de arme către Ucraina creează riscul unei ciocniri directe cu Statele Unite, indiferent de modul în care Washington le argumentează. „Faptul că Statele Unite, în fruntea unui grup de state, pompează intenționat arme în regimul de la Kiev este evident”, a spus Riabkov, adăugând că Moscova își va atinge în orice caz obiectivele „operațiunii speciale” în Ucraina.

La 1 mai, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a declarat că, după ce a primit sisteme americane de lansare multiplă de rachete (MLRS) cu o rază crescută, armata ucraineană nu va ataca teritoriul Rusiei cu aceste arme.

Dacă nu spun, înseamnă că au ce ascunde

Președintele Comitetului pentru Apărare al Dumei de Stat, Andrei Kartapolov (Rusia Unită), consideră că Rusia, practic, a încetat să mai piardă oameni în timpul ostilităților din Ucraina. Această dă explicație faptului că Ministerul rus al Apărării a încetat să raporteze pierderi. „Ultimele cifre publicate de Ministerul Apărării în martie arată 1.351 de morți. De atunci, Ministerul Apărării nu a mai dat cifre și voi explica de ce. În prezent, desigur, există răniți, dar nu există un astfel de număr de morți”, a declarat domnul Kartapolov pentru RIA Novosti.

Deputatul consideră că scăderea pierderilor s-ar datora unei schimbări în abordarea tacticii de război. El susține că, la etapa inițială, armata rusă nu și-a folosit armamentul, dar acum luptele se desfășoară „strict conform științei militare, în conformitate cu toate documentele de guvernare, regulamentele de luptă, instrucțiunile de utilizare a diferitelor ramuri ale forțe armate și tipuri de forțe armate.”

Uite-așa se trece Prutul, pardon, Bugul

Ucraina și Polonia au adoptat o declarație comună bazată pe rezultatele consultărilor interguvernamentale. Astfel, Polonia a confirmat că sprijină aderarea Ucrainei la UE și NATO și va depune eforturi pentru ca Ucraina să primească în iunie statutul de candidat la aderarea la UE. Părțile au convenit să consolideze cooperarea în domeniul apărării, să dezvolte alianța polono-ucraineană-britanica și să lucreze la întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei. De asemenea, partenerii polonezi și-au confirmat disponibilitatea de a participa la reconstrucția postbelică a Ucrainei, pentru a consolida cooperarea la frontieră.

Faza negocierilor va fi reluată la momentul potrivit

Progresul negocierilor cu Rusia este imposibil, deoarece Moscova a revenit la retorica inițială extrem de agresivă, generată pentru consum intern, a declarat consilierul Mihailo Podoliak pentru Interfax-Ucraina: "Este o absurditate. Au încetat să mai perceapă pe ce lume trăiesc”.

El a amintit că în timpul întâlnirii de la Istanbul din 29 martie, părțile la discuții au ajuns la formularea anumitor soluții, dar după Bucha „s-a creat o tensiune emoțională gravă atât în Ucraina, cât și în lume”. „Orice proces de negociere poate fi reluat”, a spus Podoliak.

Bulgaria încheie sezonul de plajă pentru refugiați

Bulgaria a încheiat programul de cazare temporară a ucrainenilor în hoteluri, refugiații sunt acum mutați din hotelurile de pe litoral în centre-tampon din Sarafovo și Elhovo, a declarat viceprim-ministrul Kalina Konstantinova. Potrivit acesteia, refugiații ucraineni vor locui în zonele tampon până când autoritățile bulgare vor avea informații exacte despre câți oameni au nevoie cu adevărat de ajutor și azil și cine „știe că nu se va întoarce în Ucraina, dar va sta pe plajă cât se va putea mai mult”.