logo

Putem asista la un atac raider asupra fracţiunii PL, comentator politic


https://www.ipn.md/ro/putem-asista-la-un-atac-raider-asupra-fractiunii-pl-comentator-politic-7978_1004711.html

La şedinţa de astăzi, 18 aprilie, a Parlamentului se poate asista la un atac raider asupra fracţiunii PL. De această părere este comentatorul politic Alexandru Cauia, care spune că este pentru prima dată în Republica Moldova când 7 deputaţi ar putea elimina din fracţiune 5 deputaţi, inclusiv pe preşedintele partidului. Cauia a declarat pentru IPN că de facto, fracţiunea PL, compusă din 7 deputaţi, poate exista fără susţinerea partidului.

„Aici depinde de înalta moralitate şi cumsecădenie a acestor deputaţi. Ar fi cel puţin paradoxal când 7 din 12 membri ai fracţiunii ar decide contrar voinţei partidului pe lista căruia au ajuns la guvernare”, a menţionat comentatorul.

Potrivit lui Alexandru Caiua, procedura prevede că fracţiunile sunt cele care discută cu prim-ministrul desemnat, şi nu partidele. Nu este scris undeva că fracţiunea trebuie să voteze unanim, dar cel puţin când se votează o moţiune de cenzură sau când e vorba de votul de încredere oferit Guvernului, decizia ar trebui să se ia în baza hotărârii Biroul Politic, Congresului sau Consiliului Republican al partidului, spune comentatorul. În opinia sa, soluţia este ca cei 12 deputaţi ai PL să aibă o poziţie comună, adică să se împace.

Fracţiunea PL s-a scindat după ce 7 deputaţi şi alţi înaintaşi liberali au creat un consiliu de reformare a partidului, cerând înlocuirea lui Mihai Ghimpu cu Dorin Chirtoacă în fruntea formaţiunii şi revenirea la masa de negocieri pentru susţinerea premierului. A doua zi, Consiliul Republican al PL a exclus din partid 5 deputaţi. Încă un deputat din cei 7, Valeriu Saharneanu, nu era membru de partid, iar pe Vadim Cojocaru Mihai Ghimpu a spus că este gata să-l ierte dacă va recunoaşte că a greşit.