logo

Protestatarii de la Monumentul Ștefan cel Mare, evacuați în forță


https://www.ipn.md/ro/protestatarii-de-la-monumentul-stefan-cel-mare-evacuati-in-forta-7965_1043799.html

Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, unde se află protestatarii Mișcării de Rezistență Națională ACUM, rămași peste noapte de la protestul de duminică, 26 august, a fost înconjurat de polițiști. Poliția le-a cerut în această dimineață, 27 august, manifestanților să-și schimbe temporar locul evenimentului, până la finalizarea evenimentelor oficiale. Pentru că mulțimea de oameni a refuzat să se conformeze, oamenii legii au intervenit în forță și au evacuat protestatarii, care scandau: „Noi nu cedăm!”, „Rușine!”, „Jos dictatura!”, „Apărați poporul, nu uzurpatorul!”, „Criminali!”, transmite IPN.

Duminică dimineață monumentul lui Ștefan cel Mare a fost înconjurat de cordoane vii de polițiști, care s-au situat de-a lungul străzii Bănulescu-Bodoni, pe bulevardul Ștefan cel Mare, dar și în Grădina publică „Ștefan cel Mare”.

Marin Maxian, șeful Direcției generale securitate publică a Inspectoratului General al Poliției, le-a spus protestatarilor că potrivit legislației, în timpul evenimentelor oficiale, în perimetrul în care acestea au loc, este restricționat accesul. Acesta le-a cerut manifestanților să-și schimbe temporar locul, menționând că aceștia nu trebuie să se afle la o distanță de cel puțin 200 de metri, în caz contrar poliția intervine în forță. De asemenea, pentru neconformare, organizatorii riscă să fie sancționați. Marin Maxian a îndemnat oamenii să nu se lase provocați și nici atrași în acțiuni ilegale, însă manifestanții au ignorat cerințele, iar ca urmare poliția a evacuat oamenii cu forța.

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a îndemnat oamenii să vină în centrul capitalei către ora 09.00, când „uzurpatorii și hoții vor veni să pângărească monumentul lui Ștefan cel Mare”. Politiciana a mai spus că nu va atât de ușor pentru cetățeni să ajungă, deoarece a  fost sistată circulația transportului.

Liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a declarat că lucrurile care s-au produs astăzi sunt grave, pentru că „un regim criminal care a pus în aplicare arma, a pus în aplicare bâta polițienească, a atentat la protestul pașnic, civilizat democratic din fața monumentului, în momentul în care toți au vrut să marcheze cea de-a 27-a aniversare a Independenței. Ieșiți în stradă. Veniți să protestăm împreună, pentru că în pericol este țara noastră, copii noștri, viitorul nostru al tuturor. Veniți pe strada Bănulescu-Bodoni”, a spus Andrei Năstase.

Liderul Partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru, a spus că „ei au încălcat toate liniile roșii. Ieri au adus 200 de provocatori în PMAN, iar astăzi rolul de provocatori l-au jucat polițiștii”. „Am fost târâți, am fost bătuți, dar suntem încă mai puternici. Veniți cu toții să protestăm”, a mai Viorel Cibotaru.

Protestatarii rămași peste noapte, sunt doar o parte din cei care au venit în ajun la acțiunea  organizată de către Mișcarea de Rezistență Națională ACUM. Oamenii adunați au mărșăluit pe străzile capitalei, iar apoi au revenit la monumentul lui Ștefan el Mare unde au protestat ore în șir, dar și au votat o rezoluție, prin care cer demisia Guvernului Filip. Executivul este învinuit de înrăutățirea progresivă a situației oamenilor din țară, de derapajele antidemocratice ale regimului, falimentul politicii de integrare europeană și izolarea internațională a Republicii Moldova. Potrivit documentului, Rezoluția vine drept urmare a îngrijorării față de restrângerea libertăților democratice și consolidarea guvernării autoritare, dar și indignarea față de acțiunile antipopulare, antidemocratice și discriminatorii ale guvernării.