logo

Proiect de eficiență energetică și reabilitare termică a clădirilor din Chișinău. Dezbatere IPN


https://www.ipn.md/ro/proiect-de-eficienta-energetica-si-reabilitare-termica-a-cladirilor-8004_1091390.html

Proiectul de eficiență energetică și de reabilitare termică a clădirilor din Chișinău – un proiect care vizează în primul rând instituțiile de învățământ preșcolar și școlar, dar și instituțiile medicale din capitală. La ce etapă sunt lucrările, câte clădiri au fost selectate pentru reabilitare, care e bugetul pentru acest proiect și ce planuri de viitor are municipalitatea au discutat invitații dezbaterii publice „Proiectul de eficiență energetică și reabilitare termică a clădirilor din Chișinău – stadiul actual, rezultate și planuri de viitor”, organizate de Agenția de presă IPN.

Ala Mîrza, consilier al primarului general al municipiului Chișinău, a precizat că în anul 2016 Primăria municipiului Chișinău a contractat un împrumut de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare și de la Banca Europeană de Investiții. Din bugetul de  25 de milioane de euro, 10 milioane sunt de la BERD, alte 10 milioane de la BEI și grantul de 5 milioane de euro de la Fondul pentru Eficiență Energetică la care contribuie mai multe state UE. Îm

Proiectul a vizat licee, școli și grădinițe. Acum sunt în proces de reabilitare termică spitalele municipale: Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco” și Spitalul Clinic Municipal nr. 1 (două blocuri). În cadrul acestui proiect, în municipiul Chișinău au fost reabilitate clădiri publice. Banii sunt investiți în izolare, echipamentele care deservesc clădirea, sistemele de încălzire, aer condiționat.

Ion Cebanu, consilier municipal din fracțiunea Partidului Liberal, a relatat că negocierile pentru proiectul respectiv au început încă în 2014. Am moștenit de la Uniunea Sovietică foarte multe clădiri parcă nefinisate. Din acest motiv sunt și costuri mai mari la agentul termic, poate și orașul arată nu tocmai cum ne dorim. Din perspectiva aceasta, administrația de atunci, în frunte cu primarul Dorin Chirtoacă, a mers la BERD, a discutat, negocierile au durat doi ani.

Proiectul a fost gândit în varianta inițială pentru clădirile de menire socială, clădiri administrative, spitale, școli, dar cu extensie către blocurile de locuit. Au fost câteva blocaje din partea oponenților de atunci și din partea Guvernului, au fost câteva obstacole, dar au fost depășite. Și în condițiile de astăzi, când războiul de la vecini face simțit costul gazelor, un asemenea proiect trebuie accelerat.

Ruslan Verbițchi, consilier municipal din fracțiunea Platforma DA, spune că costurile care sunt la întreținerea școlilor, grădinițelor vor fi reduse la circa 40%. Acești bani se vor putea direcționa la reparația capitală a instituțiilor. Prin proiect se schimbă și instalarea sistemului de iluminat LED și aici se produce cea mai mare economie, în instituțiile școlare și preșcolare. Acum clădirile din proiect se izolează pe exterior, la fel și acoperișurile, subsolurile, se înlocuiește tâmplăria, se înlocuiesc sistemele termice, reabilitează sistemele inginerești și altele.

Lilia Babuc, director al Liceului Teoretic cu Profil de Arte Elena Alistar”, a spus că datorită proiectului Liceul pe care-l conduce arată „absolut spectaculos”. Unul dintre criterii de selecție a fost și numărul de beneficiari. Edificiul liceului este din 1965, toate rețelele au fost în stare sporită de uzură. Numărul beneficiarilor raportat la beneficiu e destul de semnificativ. Lucrările au început în mai anul trecut și au fost monitorizate de Primărie, dar și de investitori.

Până la 1 septembrie anul trecut au fost realizate lucrurile ce țin de interior și exterior, parțial a fost înlocuit sistemul de iluminare cu LED, înlocuirea sistemului termic, s-au instalat sisteme de măsurare inteligentă la energia electrică, termică și apă, reabilitat rețelele inginerești și au fost instalate 30 de panouri fotovoltaice. Până la 1 septembrie anul curent se va instala și un sistem de ventilare performant și aproape de 1 octombrie se vor încheia.