logo

Programare online pentru vaccinarea anti-COVID-19


https://www.ipn.md/ro/programare-online-pentru-vaccinarea-anti-covid-19-7967_1081606.html

A devenit funcțională platforma pe care doritorii se pot programa la vaccinarea contra noului coronavirus. Anunțul a fost făcut astăzi, 13 mai, de către Denis Cernelea, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, transmite IPN.

Platforma permite verificarea programării, prin introducerea IDNP-ului. În caz că nu există locuri disponibile pentru programare sau dacă persoana nu este eligibilă la această etapă, se poate înregistra în lista de așteptare. În momentul disponibilității unor doze de vaccin, solicitantul va fi contactat pentru a se programa la vaccinare.

Denis Cernelea a menționat că, recent, s-a decis lansarea graduală a etapei a treia de imunizare. Săptămâna viitoare, Comitetul Național de Coordonare a Imunizării urmează să decidă asupra deschiderii integrale a etapei trei, care prevede vaccinarea populației generale. Responsabilul a mai spus că, în perspectivă, și în Republica Moldova vor fi organizate maratoane de vaccinare, așa cum se face în alte state.

Cât despre posibilitatea persoanelor de a lege tipul de vaccin, Ninel Revenco, coordonatoarea campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a reiterat că orice vaccin disponibil în țară este verificat, este bun și este eficient. Oamenii pot selecta un vaccin sau altul, însă există riscul ca un anumit tip de ser să ajungă mai târziu. Or, vaccinul vine să protejeze populația de formele grave ale bolii și de decese.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, până în prezent, au fost administrate 202 883 de doze de vaccin anti-COVID-19. Peste 27 de mii de persoane s-au vaccinat cu ambele doze.