logo

Președintele se adresează poporului: Să nu lăsam panica să ne controleze instinctele


https://www.ipn.md/ro/presedintele-se-adreseaza-poporului-sa-nu-lasam-panica-sa-7967_1072224.html

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a făcut o adresare către popor, la postul public de televiziune Moldova 1, în contextul măsurilor privind combaterea pandemiei de coronavirus COVID-19. „Trebuie să fim sinceri și foarte realiști – Republica Moldova este mai vulnerabilă economic și social ca aceste țări, de aceea urmează să fim mult mai precauți, mai fermi în decizii și acțiuni”, declară preşedintele.

Șeful statului susţine că este crucial să fie oprită răspândirea coronavirusului, astfel încât să nu se ajungă la blocarea sistemului medical şi la supraîncărcarea medicilor. „Haideți să nu lăsăm panica să ne controleze instinctele și să nu ne îmbulzim la magazine, să nu încurcăm activitatea medicilor, să nu zădărnicim eforturile autorităților, să nu fim răi unii cu alții, să nu răspândim știri false și alarmante, fiindcă toate aceste lucruri ne pot îmbolnăvi ca națiune mai rău decât epidemia de coronavirus”, a remarcat președintele.

Igor Dodon susține că au fost luate măsuri care poate au limitat anumite drepturi, dar aceste măsuri s-au dovedit a fi corecte, necesare pentru stoparea răspândirii infectării. au ajutat la amânarea apogeului crizei. Guvernul Republicii Moldova s-a adresat cu solicitări de sprijin către partenerii externi şi a primit sau urmează să primescă suport din partea României, Federaţiei Ruse, Chinei şi SUA.

Preşedintele menţionează că apariţia cazurilor cu infectare locală indică faptul că intrăm într-o nouă etapă, una de stare excepţională, care obligă Guvernul să ia noi măsuri care să stopeze creşterea răspândirii de la persoanele locale infectate.

Șeful statului a atenționat agenții economici să nu majoreze preţurile la medicamente, produse alimentare şi lucruri de strictă necesitate. Mediul bancar trebuie să vină în ajutorul cetăţenilor, preşedintele a rugat toate băncile să analizeze posibilitatea reşalonării creditelor sau acordarea de facilităţi care să ajute oamenii să facă faţă efectelor financiare negative generate de acestă situaţie.

Profesorilor şi funcţioarilor, preşedintele le-a sugerat să-şi facă pe deplin datoria, luând toate măsurile de prevenire a virusului, dar, în acelaşi timp, găsind soluţii de a activa în regim online şi a reduce pagubele provocate de o posibilă limitare prelungită a activităţii obişnuite. Poliţiştilor, lucrătorii vamali, preşedintele le-a cerut să asigure regimul de carantină, să monitorizeze atent persoanele care revin din afara ţării, să-i sancţioneze pe cei care încalcă legislaţia.

Cetăţenilor de peste hotare, preşedintele le-a transmis că sunt mai în siguranţă acolo unde sunt acum, decât să se pornescă pe drum şi să rămână blocaţi în diferite puncte vamale.

„Aș vrea să mai fac un apel la solidaritate și grijă față de persoanele în vârstă, sunt cetățenii noștri care pot fi mai vulnerabili la acest virus. Haideți să-i ajutăm să rămână sănătoși și după criză, ca să-i putem din nou îmbrățișa, ei să-și poată îmbrățișa nepoții și să ne bucurăm încă mulți ani unii de ceilalți. Iar ajutorul esențial prin care îi putem proteja este să nu îi contaminăm chiar noi prin interacțiuni iresponsabile și neprotejate cu ei. Avem cazuri în care cetățeni veniți din zonele afectate și-au pus în pericol părinții, bunicii și alte persoane vârstnice apropiate. Este cinic și criminal să manifești o astfel de neglijență, iar regretele de mai târziu nu o să vă ajute să-i salvați!”, a spus șeful statului.

Clasei politice, Igor Dodon i-a sugerat să lase deoparte lupta politică şi să caute cele mai constructive abordări.

„Urmează o perioadă foarte importantă, una critică, în care suntem gata să intervenim cu tot ce este necesar pentru a proteja la maximum sănătatea populației. Vă îndemn să aveți încredere în autorități și să urmați întocmai recomandările lor. Știu că sunteți deja îngrijorați, inclusiv de ceea ce se va întâmpla după ce va trece criza aceasta, cât de afectați vom fi economic și social. Deja am început să lucrăm și pe această direcție pentru a vă proteja, dar înainte de toate trebuie să oprim împreună răspândirea acestui virus și să ieșim din această criză. Pe urmă vom găsi soluții pentru toate, important e să rămânem sănătoși!”, a conchis șeful statului.

Preşedintele Republicii Moldova a venit cu această adresare în contextul situaţiei de criză pandemică pe care ţara o traversează. Igor Dodon asigură cetăţenii că măsurile luate vor fi comunicate şi explicate detaliat în contextul prevenirii răspândirii virusului, dar şi a evitării panicii.