logo

Președinta CEC: Nu există risc de blocare a activității partidelor în decembrie


https://www.ipn.md/ro/presedinta-cec-nu-exista-risc-de-blocare-a-activitatii-partidelor-in-decembrie-7965_1045128.html

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a declarat, solicitată de IPN, că nu vede careva riscuri de blocaj financiar al partidelor politice în luna decembrie. Potrivit funcționarei, Codul Electoral permite partidelor politice utilizarea de mijloace financiare obținute din donații făcute până la începerea perioadei electorale. Astfel că formațiunile politice vor putea utiliza în ultima lună a anului sursele financiare care au fost acumulate din donații până la data de 1 decembrie.

Acum o săptămână, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat într-o conferință de presă că mai multe partide politice riscă să rămână fără bani în ajunul începerii perioadei electorale pentru alegerile parlamentare. Potrivit reprezentanților PAS, la originea acestei situații ar fi un amendament la Codul Electoral, care nu le va permite partidelor politice să primească donații în perioada electorală pe contul propriu al formațiunii, ci pe un fond special deschis pentru alegeri. Sergiu Litvinenco, membru în Biroul Permanent al PAS, susținea că problema cea mare a acestui amendament este că fondul special poate fi deschis abia după 1 ianuarie 2019, după ce concurenții electorali vor fi înregistrați de către CEC, în timp ce perioada electorală începe cu o lună mai devreme pe 1 decembrie.

Lidera PAS, Maia Sandu, a solicitat atunci Comisiei Electorale Centrale să identifice o soluție pentru rezolvarea acestei probleme.