logo

Premierul vine în plenul Parlamentului


https://www.ipn.md/ro/premierul-vine-in-plenul-parlamentului-7965_1069435.html

Deputații se întrunesc în ședință plenară vineri, 8 noiembrie, conform deciziei Biroului Permanent. Pe ordinea de zi este adresarea prim-ministrului Maia Sandu, care la 6 noiembrie curent și-a angajat răspunderea pentru modificarea Legii procuraturii.

Ședința Parlamentului este programată pentru ora 15.00.

Miercuri, 6 noiembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii procuraturii, astfel încât premierul să fie responsabil de preselectarea candidaților la funcția procuror general. Maia Sandu a declarat că modificările operate în septembrie anul curent nu s-au soldat cu rezultatele scontate de a alege un procuror onest, integru și curajos. Deși Ministerul Justiției a creat o comisie specială pentru a preselecta candidații la funcția procuror general, înainte de a-i prezenta Consiliului Superior al Procurorilor, această sarcină nu a putut fi îndeplinită pentru că membrii comisiei nu au avut acces la date suficiente care ar confirma integritatea și profesionalismul candidaților. Maia Sandu susține că nu a găsit altă soluție decât să înainteze în Parlament asumarea de răspundere pentru modificarea Legii procuraturii, astfel încât să propună doi candidați la funcția de procuror general. Șefa executivului spune că nu va da înapoi și nu-și va retrage inițiativa, iar socialiștii sunt în drept să ia o decizie în Parlament.

Astăzi, după ședința fracțiunii Partidului Socialiștilor, președintele Igor Dodon a lansat invitații la discuție pentru fracțiunile din majoritatea parlamentară. Întrebat despre șansele unei eventuale moțiuni de cenzură, șeful statului a declarat că acestea sunt mari și că o moțiune deja se pregătește, însă totul va deveni mai clar după consultările care urmează să aibă loc înaintea ședinței Parlamentului.

Tot astăzi, Andrian Candu, deputatul Partidului Democrat, a anunțat că formațiunea își retrage moțiunea de cenzură, depusă acum trei săptămâni. Potrivit democratului, decizia este luată  „pentru a debloca activitatea Parlamentului”. Acesta a mai spus că acest lucru nu înseamnă că PDM renunță la demisia acestui guvern,  pe care îl consideră „cel mai slab de la independența Republicii Moldova”.