logo

Poziții diferite privind întârzierea salariilor angajaților din sistemul educațional


https://www.ipn.md/ro/pozitii-diferite-privind-intarzierea-salariilor-angajatilor-din-sistemul-educati-7967_1094053.html

Reținerea achitării salariilor angajaților din instituțiile de învățământ municipale pentru luna noiembrie este cauzată de probleme apărute în Sistemul Informațional de Gestionare a Finanțelor Publice. De această părere este primarul general Ion Ceban care a solicitat Ministerul Finanțelor prin intermediul unei scrisori să ia măsuri pentru ca în următoarele zile să fie posibilă achitarea plăților. La rândul său, Ministerul Finanțelor a menționat că greșelile au fost comise de Primărie, transmite IPN.

În după-amiaza zilei de miercuri, primarul general a semnat o scrisoare în care s-a referit la problemele depistate în Sistemul Informațional de Gestionare a Finanțelor Publice care nu permit achitarea salariilor pentru luna noiembrie angajaților din instituțiile de învățământ municipale.

În document se mai spune că pe parcursul zilelor 8 -14 decembrie nu a fost posibilă finalizarea ciclului de rectificare a bugetului municipal. Pe 8 decembrie a fost solicitat suportul instituției publice „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe” care până în prezent nu a rezolvat problema.

Ministerul Finanțelor a venit cu o reacție oficială prin care afirmă că, la importul datelor în sistemul informațional, s-au comis erori din partea administratorului de buget, adică de către Primăria municipiului Chișinău. Ministerul susține că reținerea achitării salariilor este provocată de introducerea tardivă de către municipalitate a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 777 din 11 noiembrie 2022, în sistemul informațional.

„Aceste modificări puteau fi operate încă din 15 noiembrie, iar municipalitatea a inițiat procedura de introducere a datelor în sistemul informațional abia pe data de 7 decembrie curent”, se precizează în comunicatul instituției.