logo

Politica ţării este încă instabilă, Marian Lupu


https://www.ipn.md/ro/politica-tarii-este-inca-instabila-marian-lupu-7965_1029166.html

Politica din Moldova este încă instabilă, spune preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, invocând că, din 1991 până azi, mai multe partide au urcat şi apoi au căzut, ori chiar au dispărut, ceea ce arată că sistemul politic încă trebuie „să se aşeze”. Totuşi, Moldova a învăţat democraţie, a învăţat să facă schimbări politice în mod ordonat, la vot şi nu în stradă – a menţionat politicianul, citat într-un material publicat de IPN. 

În privinţa guvernărilor care s-au succedat în ţară, Marian Lupu consideră că ar fi fost mult mai bine dacă ar fi existat un drum clar de la bun început, la fel cum au avut, de pildă, statele baltice. Guvernările ar fi trebuit să-şi asume clar şi timpuriu opţiunea pro-europeană şi să unească ţara în jurul acestui obiectiv. „Întârzierea ne-a costat şi ne costă încă”, a spus preşedintele PDM.

Marian Lupu precizează că avem modelul spre care tindem –  modelul Uniunii Europene, iar datoria guvernării este să facă ceea ce au făcut şi guvernările altor ţări est-europene înainte: să întărească instituţiile, să armonizeze legislaţia naţională cu legislaţia UE, să ia măsuri pentru atragerea de investiţii.

Fiind întrebat dacă alegerile prezidenţiale din această toamnă ar putea schimba situaţia din ţară, preşedintele PDM a spus că orice vot are potenţialul de a schimba în bine lucrurile. „Eu mă aştept ca alegerile prezidenţiale din toamnă să dea mesajul că Moldova continuă pe calea europeană, care este calea dezvoltării”, a accentuat Marian Lupu.

La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie.