logo

PL, PLDM, PAS și PPPDA ar putea avea la alegeri candidați comuni pe circumscripții


https://www.ipn.md/ro/pl-pldm-pas-si-pppda-ar-putea-avea-la-alegeri-7965_1045133.html

PL, PLDM, PAS și PPPDA ar putea avea candidați comuni pe circumscripții la alegerile parlamentare din 24 februarie. Cele patru formațiuni au discutat în după amiază zilei de luni, 5 noiembrie, posibilitatea desemnării celor mai buni candidați comuni pe segmentul de dreapta, în cele 51 de circumscripții electorale, transmite IPN.

Secretarul general PPPDA, Chiril Moțpan, a spus că orice inițiativă care ar consolida forțele anti-oligarhice din Republicii Moldova este binevenită, deoarece acest lucru înseamnă salvarea țării. Chiril Moțpan afirmă că interesul național obligă politicienii să vină cu o altă abordare, să coaguleze forțele democratice, anti-oligarhice în lupta cu actualul regim „Nu am ajuns la un numitor comun. Urmează să mai discutăm. Discutăm pe segmentul identificării celor mai buni candidați pe circumscripții, în așa fel încât să avem șansa reală de a câștiga alegerile în cât mai multe circumscripții. Doar împreună vom reuși să ținem piept, să dăm lovitura acestui regim”, a spus Chiril Moțpan.

Lidera PAS, Maia Sandu, a menționat, după runda de discuții, că în campania electorală pot fi sprijiniți să acceadă la concursul pe circumscripții doar oamenii care au făcut dovada integrității. Toți cei care vor să coordoneze cu PAS și PPPDA numirea candidaților în campania electorală trebuie să treacă prin filtrul integrității, iar al doi-lea criteriu este meritocrația. „Doar așa putem să câștigăm aceste alegeri, cu oameni credibili. Facem front comun cu cei care sunt gata să prezinte oameni integri și cei care nu se tem de Parlamentul curat şi vor să treacă prin acest concurs de meritocrație”, a spus Maia Sandu.

Potrivit liderului PLDM, Tudor Deliu, discuțiile au avut loc deoarece este necesar de a coordona unele activități pentru viitoarea campanie electorală. Tudor Deliu crede că discuțiile vor continua până va fi găsită o soluție pentru a nu dispersa electoratul de dreapta. Potrivit deputatului, pe 11 noiembrie se întrunește în ședință Consiliul National Politic al PLDM pentru a decide modalitatea de participare a partidului în alegerile parlamentare. „PLDM este gata astăzi să treacă prin orice filtru. Demult s-a salubrizat PLDM. Cei care au fost să plece i-a înghițit PDM-ul demult. Noi nu ne temem de filtrele de integritate. Să ne așezăm la comisia de meritocrație și să vedem care sunt cei mai buni candidați pentru a fi plasați în circumscripțiile electorale”, a spus Tudor Deliu.

Potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, lansarea discuțiilor pe subiectul identificării unor candidați comuni este un bun început. „Toți conștientizăm că trebuie să nu permitem să avem o putere pro rusă, o putere pe care o avem și azi. Noi trebuie să depunem efort ca orice candidat să fie bun așa încât noi să câștigăm circumscripția, dar să nu ne batem între noi. Important e ca oamenii să se orienteze și să facă alegerea corectă”, a spus Mihai Ghimpu.

Peste o săptămână, la o nouă ședință, PL urmează să vină cu o listă de candidați pe care o propune să treacă testul de integritate lansat de viitorul bloc electoral ACUM.