logo

Parlamentul European a votat liberalizarea exporturilor de produse agricole moldovenești în UE


https://www.ipn.md/ro/parlamentul-european-a-votat-liberalizarea-exporturilor-de-produse-agricole-7965_1090871.html

Parlamentul European a votat liberalizarea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova în Uniunea Europeană. Comisia Europeană a propus dublarea, timp de un an, a cotelor de export la șapte categorii de produse agricole din Republica Moldova pentru care încă sunt aplicate contingente tarifare la intrarea pe piața Uniunii Europene. Despre aceasta a anunțat eurodeputatul Siegfried Mureșan, într-o postare pe o rețea de socializare, transmite IPN.

Propunerea a fost votată în plenul Parlamentului European, cu largă majoritate - 572 voturi pentru, 28 împotrivă și 32 de abțineri. „Războiul din Ucraina a afectat puternic agricultorii din Republica Moldova, blocând exporturile de produse agricole în țările din est. Tocmai de aceea, eu am cerut de mai multe ori în Parlamentul European să liberalizăm exporturile de produse agricole dinspre Moldova pe piața Uniunii Europene. Am cerut acest lucru inclusiv în rezoluția despre Republica Moldova pe care am inițiat-o și care a fost adoptată de plenul Parlamentului European în data de 5 mai”, a scris eurodepudatul.

Oficialul a afirmat că prin acest vot Parlamentul European a demonstrat solidaritatea pentru agricultorii și pentru toți cetățenii Republicii Moldova. „Uniunea Europeană este deja principalul partener comercial al Republicii Moldova. Aproape două treimi din exporturile moldovenești au ca destinație piața europeană. Vreau ca măsura votată astăzi să nu rămână una temporară și să fie un nou pas în direcția integrării Republicii Moldova în piața unică europeană”, a mai menționat Siegfried Mureșan.

La începutul lunii iunie, Comisia Europeană a venit cu o propunere de regulament pentru a dubla, timp de un an, cotele de export, adică volumul de marfă pentru care nu se aplică taxe vamale, la cele șapte produse pentru care sunt încă aplicate contingente tarifare: roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri. Dintre acestea, Moldova exporta prunele și strugurii în cantități mari în Ucraina, Belarus și Rusia.