logo

O navă exploatată sub pavilion moldovenesc a fost reținută în Spania cu droguri


https://www.ipn.md/ro/o-nava-exploatata-sub-pavilion-moldovenesc-a-fost-retinuta-in-spania-cu-droguri-7967_1044892.html

O navă exploatată sub pavilionul Republicii Moldova, având la bord o cantitate de 1400 de kg de substanțe narcotice (cocaină), a fost reținută, acum două zile, de către autoritățile spaniole. Căpitănia Portului Internațional Giurgiulești menționează într-un comunicat de presă, citat de IPN, că echipajul navei era format din cetățeni ai Turciei, Bulgariei, Ucrainei și Georgiei.

Potrivit comunicatului, nava era înregistrată provizoriu în Registrul de Stat al Navelor din Republica Moldova și se afla în procedura de perfectare a documentelor pentru înregistrare permanentă. La momentul înregistrării provizorii, a fost verificată istoria navei şi identitatea armatorului. Datorită lipsei suspiciunilor şi nefiind în listele persoanelor supuse unor sancțiuni sau aflate sub embargou, nava a fost acceptată spre înregistrare provizorie, urmând să fie prezentată inspectorilor statului pavilion pentru examinare înainte de înregistrare permanentă.

Căpitănia Portului mai spune că astfel de infracțiuni nu depind de pavilionul navei, ci sunt comise de echipajul navei, în mare parte fără ca armatorul sau proprietarul să fie la curent. În conformitate cu prevederile Convenției ONU cu privire la dreptul mării, statul riveran (sau statul port) legislația căruia este încălcată poate să solicite statului de pavilion prezentarea informației necesare pentru desfășurarea adecvată a anchetei.

Căpitănia Portului Giurgiulești precizează că Republicii Moldova nu i se vor aplica sancțiuni pe plan internațional. Statul-pavilion nu duce răspundere pentru activitatea comercială a armatorilor navelor sub pavilionul său. Având în vedere faptul că nava indicată nu este înregistrată permanent în Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova, Căpitănia Portului Giurgiulești își rezervă dreptul de a suspenda înregistrarea navei în Registrul de Stat al navelor.