logo

Nicu Popescu la New York: Într-o lume cu multe provocări multilateralismul contează ca niciodată


https://www.ipn.md/ro/nicu-popescu-la-new-york-intr-o-lume-cu-7965_1092353.html

Vicepremierul Nicu Popescu a participat la reuniunea Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe ai Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM. Evenimentul s-a desfășurat la New York în contextul exercitării de către Republica Moldova a mandatului de președinte-în-exercițiu în cadrul GUAM. După ani de negocieri, au fost semnate două documente importante pentru susținerea raporturilor de cooperare în domeniul economic și social între cele patru state membre GUAM. Este vorba despre Protocolul privind regulile de determinare a ţării de origine a mărfurilor și Convenția GUAM privind acordarea ajutorului reciproc în probleme consulare, transmite IPN.

Oficialul moldovean a discutat cu miniștrii de externe Jeyhun Bayramov, Ilia Darchiashvili și Dmytro Kuleba mai multe subiecte de actualitate referitoare la evoluțiile din regiune rezultate în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a analizat modalitățile de asigurare a suportului necesar prin intermediul GUAM.

„Am convenit asupra necesității consolidării organizației prin aprofundarea proceselor de cooperare între țările membre. Am afirmat ferm că Moldova vede potențialul de dezvoltare a Organizației – miza principală fiind aprofundarea cooperării sectoriale, în acest sens, eforturile președinției fiind în continuare direcționate spre explorarea oportunităților de implementarea a proiectelor de transport, reziliență energetică și dezvoltare a infrastructurii”, a spus ministrul Nicu Popescu, citat într-un comunicat de presă.

În cadrul primei zile de lucru la segmentul înalt al sesiunii a 77-a a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a avut întrevederi cu mai mulți oficiali.Cu ministrul afacerilor externe al Portugaliei, João Gomes Cravinho, vicepremierul Nicu Popescu a discutat despre interesul reciproc pentru o cooperare mai intensă între Republica Moldova și Portugalia. Fiind un stat afectat de consecințele războiului de la granițe, oficialii au vorbit despre diverse modalități prin care Republica Moldova poate fi susținută în continuare, atât pe calea reformelor, cât și pe calea aderării la Uniunea Europeană.

„De asemenea, am ținut să menționez că factorul important ce contribuie la apropierea dintre țările noastre este comunitatea moldovenilor stabiliți în Portugalia, care, grație condițiilor favorabile oferite de autorități, s-au integrat cu succes în societatea portugheză. Am convenit cu domnul ministru să muncim împreună în beneficiul proiectelor concrete pentru conaționalii noștri din Portugalia”, a notat ministrul de externe.Programul întâlnirilor a continuat cu o discuție cu Edgars Rinkēvičs, ministrul afacerilor externe al Letoniei și un susținător al cursul de reformare și modernizare europeană a Republicii Moldova. „Am mulțumit Letoniei pentru cooperarea strânsă în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina ca urmare a războiului injust al Rusiei împotriva Ucrainei precum și pentru asistența financiară oferită în marja Planului regional de răspuns pentru refugiați în țara noastră. Împreună cu domnul ministru Edgars Rinkēvičs am pledat pentru impulsionarea diplomației economice între țările noastre, inclusiv prin dezvoltarea cu implicarea partenerilor letoni a proiectelor care vizează diversificarea surselor de energie”, a declarat vicepremierul Popescu.La New York, vicepremierul Nicu Popescu a purtat o discuție cu ministrul afacerilor externe Ioannis Kasoulides pentru a revigora dialogul diplomatic moldo-cipriot, vorbind despre principalele teme de actualitate de pe agenda bilaterală și europeană, dar și despre impactul războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova. „M-am bucurat de susținerea de către colegul cipriot a propunerii noastre pentru aprofundarea schimburilor de bune practici în domeniul integrării europene în contextul obținerii de către țara noastră a statutului de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană”, a remarcat ministrul Nicu Popescu.La întrevederea cu omologul său danez Jeppe Kofod, oficialii au discutat despre pașii pe care îi face Republica Moldova în drumul spre UE, utilitatea asistenței daneze în procesul de transformare a Republicii Moldova și interesul pentru extinderea cooperării economice, inclusiv prin atragerea oamenilor de afaceri din Danemarca. „Am ținut să subliniez interesul nostru strategic pentru expertiza daneză din domeniul energiei regenerabile. Situația regională generată de către războiul Rusiei asupra Ucrainei și criza energetică drept o consecință a acestuia reprezintă una dintre principalele preocupări ale autorităților, fiind astfel necesar de luat măsuri concrete în vederea fortificării rezilienței energetice”, a precizat Nicu Popescu.La ONU, Republica Moldova și România sunt nu doar alături, dar și împreună, unii lângă alții, a scris vicepremierul Nicu Popescu, bucuros să-l revadă pe omologul său român Bogdan Aurescu. „Împreună cu echipele noastre de la New York și din capitale participăm la cea mai importantă săptămână diplomatică. Într-o lume cu multiple provocări – multilateralismul contează mai mult ca niciodată”, a mai remarcat Nicu Popescu.