logo

Neutralitatea Republicii Moldova va fi discutată la Bruxelles


https://www.ipn.md/ro/neutralitatea-republicii-moldova-va-fi-discutata-la-bruxelles-7965_1032371.html

Igor Dodon intenționează să discute despre neutralitatea Republicii Moldova cu reprezentanții Alianței Nord Atlantice în cadrul vizitei oficiale planificate pentru luna februarie la Bruxelles. Despre aceasta președintele a declarat în cadrul unei discuții în format extins cu mass-media, care a avut loc marți seara, 24 ianuarie, transmite IPN.

„Am solicitat o întrevedere cu reprezentanții NATO în cadrul vizitei la Bruxelles. Eu aș dori să am o discuție sinceră referitor la poziția dânșilor față de statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Ar fi ideal chiar să semnăm și o declarație în acest sens – că NATO recunoaște statutul de neutralitate al Republicii Moldova”, a spus șeful statului.

De asemenea, președintele a menționat că este împotriva deschiderii unui Oficiu de Legătură NATO la Chișinău. „În Republica Moldova care este stat neutru nu trebuie să existe oficii de legătură NATO sau ale altor organizații militare. Opinia și îngrijorarea unei părți a societății este că acest oficiu să nu fie primul pas pentru pregătirea aderării la NATO. De aceea, sunt împotriva deschiderii acestui oficiu. Noi nu avem nevoie de acest lucru”, a menționat Igor Dodon.

Președintele a mai afirmat că Moldova trebuie să fie o țară fără trupe străine pe teritoriul său. Potrivit lui, retragerea contingentului de militari ruși, staționați în stânga Nistrului fără acceptul autorităților constituționale ale Republicii Moldova, va avea loc după soluționarea conflictului transnistrean.