logo

Monede noi jubiliare și comemorative, puse în circulație de BNM


https://www.ipn.md/ro/monede-noi-jubiliare-si-comemorative-puse-in-circulatie-de-7967_1070188.html

Banca Națională a Moldovei pune în circulație, începând cu 10 decembrie, două monede jubiliare și comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic. Este vorba despre o monedă din argint, cu valoarea nominală de 50 de lei, care va completa seria de monede „Locașuri sfinte”, transmite IPN.

Potrivit Băncii Naționale, moneda este dedicată aniversării a două centenare de la întemeierea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Chișinău – monument de arhitectură de importanță națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău.

Concomitent, este inaugurată o serie nouă de monede: „Domni ai Țării Moldovei”, care va fi deschisă cu moneda comemorativă din argint cu valoarea nominală de 50 de lei dedicată lui Bogdan Întemeietorul – Domnitor al Moldovei. Noua serie vine să ilustreze etapele constituirii statului medieval și evoluția domniilor în Țara Moldovei.

Tirajul pieselor constituie 300 de exemplare fiecare. Monedele jubiliare și comemorative, ambalate în capsule de metacrilat transparent și cutii de prezentare, sunt însoțite de certificate de autenticitate redactate în limbile română și engleză, semnate de guvernatorul BNM.

Monedele jubiliare și comemorative emise de Banca Națională se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova. Băncile licențiate stabilesc în mod independent prețul de vânzare al monedelor jubiliare si comemorative, care va depăși cu, cel mult, trei la sută prețul stabilit de Banca Națională a Moldovei.