logo

Moldovenii reveniți acasă din Franța vor beneficia de suport în procesul de reintegrare


https://www.ipn.md/ro/moldovenii-reveniti-acasa-din-franta-vor-beneficia-de-suport-in-procesul-de-rein-7967_1037213.html

Moldovenii care revin în țară din Republica Franceză vor beneficia de suport pentru reintegrarea socială, angajarea în câmpul muncii sau pentru inițierea unei afaceri – în baza unui acord moldo-francez, semnarea căruia a fost aprobată de Guvern.

Conform documentului, suportul va fi oferit în funcție de necesitățile persoanei, dar și a situației familiale. Beneficiarii și familiile acestora vor primi ajutor material și financiar pe o perioadă de maximum șase luni. Resursele financiare oferite vor putea fi utilizate pentru acoperirea necesităților casnice, inclusiv pentru achitarea unei părți din chiria locuinței, dar și pentru asigurarea cheltuielilor de sănătate sau a celor de școlarizare.

De asemenea, migranții reveniți acasă din Franța, care vor dori să se angajeze în câmpul muncii, vor beneficia de servicii de consultanță în alegerea jobului, suport pentru adaptarea și acomodarea la cerințele angajatorului, dar și un adaos de maximum 50% la salariul brut pe parcursului primului an.

Vor primi ajutor și cei care vor să-și lanseze propria afacere. Ei vor avea parte de suport pentru realizarea studiului de fezabilitate, dar și pentru formarea tehnică și de calificare a personalului. Totodată, ei vor primi o alocație financiară pentru implementarea ideii de business.

Beneficiarii vor fi selectați de către o comisie formată din reprezentanți ai autorităților din Republica Moldova și din Republica Franceză.