logo

Moldova marchează Săptămâna Mondială a Alăptării alături de 175 de țări din lume


https://www.ipn.md/ro/moldova-marcheaza-saptamana-mondiala-a-alaptarii-alaturi-de-175-de-7967_1043296.html

Republican Moldova, alături de 175 de țări din lume, marchează în perioada 1-7 august, Săptămâna Mondială a Alăptării, cu sloganul: „Alăptarea – izvorul vieții”, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în anul curent tematica este abordată în contextul prevenției tuturor formelor de malnutriție, atât subnutriția, cât și supraponderalitatea, dar și afecțiunile asociate acestora. Există dovezi că alăptarea optimă are numeroase efecte benefice asupra mamei, contribuind la reducerea riscului cancerului mamar și celui ovarian, la scăderea hipertensiunii, precum și asupra copilului, reducând incidența afecțiunilor respiratorii, otitei, prevenind apariția cariilor, crescând gradul de inteligență.

Pentru că primele 1000 de zile sunt decisive pentru dezvoltarea unui copil, Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF recomandă inițierea alăptării în prima oră, alăptarea exclusivă în primele șase luni de viață și continuarea alăptării până la doi ani, cu includerea adecvată a solidelor. În contextul lansării Săptămânii Mondiale a Alăptării, ministrul Svetlana Cebotari a menționat că societatea are nevoie de copii sănătoși, de generații sănătoase, pentru că anume ei sunt viitorul țării.

Evenimentele dedicate Săptămânii Mondiale a Alăptării au debutat cu o sesiune informativă despre alăptare și beneficiile pentru copii și mămici, eveniment organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în colaborare cu proiectul „Mămica Alăptează”, IMSP Institutul Mamei și Copilului și Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF. Unul din localurile de agrement din Chișinău a devenit prietenos alăptării odată cu inaugurarea unui spațiu amenajat, unde mamelor li se va pune la dispoziție o pernă pentru alăptat, pe care o vor putea folosi pentru sprijinirea copilului. La fel, a fost realizată o ședință foto, care a surprins mămici în diverse ipostaze care își alăptează copiii de diferită vârstă, astfel promovând și susținând alăptatul indiferent de loc și activitatea cotidiană în care este implicată. Totodată, mamele, copiii, tații și bunici vor participa la Marșul Alăptării 2018, pentru a promova împreună alăptarea, ca o soluție universală ce oferă un start corect în viață.

Potrivit statisticii, pe parcursul anului 2017, în Republica Moldova, până la vârsta de trei luni au fost alăptați circa 89,5% din numărul total al nou-născuților, până la șase luni au fost alăptați 82,4%, iar până la vârsta de un an – 71%.