logo

Moldova e interesată ca rezultatele Summitului PaE să contribuie la apropierea de UE, ministru


https://www.ipn.md/ro/moldova-e-interesata-ca-rezultatele-summitului-pae-sa-contribuie-7965_1081323.html

Progresele atinse în procesul realizării prevederilor Acordului de Asociere, precum și asistența acordată de Uniunea Europeană în lupta cu criza pandemică au fost discutate la întrevederea de lucru a ministrului de externe, Aureliu Ciocoi, și omologul său austriac, Alexander Schallenberg. Oficialul moldovean a menționat importanța aprofundării cooperării cu UE, precum și necesitatea revigorării Parteneriatului Estic și înzestrării inițiativei date cu o viziune strategică nouă, care ar reflecta ambițiile crescânde ale țărilor asociate. De asemenea, ministrul a reiterat că Republica Moldova este interesată ca rezultatele Summitului Parteneriatului Estic să contribuie la apropierea continuă a partenerilor estici de UE, transmite IPN.

În cadrul întrevederii, care a avut loc la Viena, diplomații au abordat subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, cu accent pe cooperarea politică, economică și culturală, precum și trecerea în revistă a modalităților de intensificare a dialogului politic la nivel înalt în perioada următoare. Ooficialii au convenit desfășurarea sistematică a consultărilor pe linia ministerelor de externe ale celor două țări, în vederea avansării subiectelor curente moldo-austriece.

Părțile au avut un schimb de vederi extins pe teme de interes comun referitoare la situația de securitate regională, subiectele care vizează procesul de soluționare a conflictului transnistrean, precum și criza sanitară globală.

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, prim-ministru interimar, s-a referit la eforturile autorităților de la Chișinău de contracarare a efectelor negative ale pandemiei COVID-19 pe plan sanitar, economic și social. În acest context, Aureliu Ciocoi a exprimat recunoștința profundă în numele Guvernului pentru asistența Austriei pe linie bilaterală, dar și ca parte a răspunsului de solidaritate a Echipei Europa prin numeroase măsuri și inițiative pentru a diminua consecințele perturbatoare ale pandemiei.

Totodată, șeful executivului a adresat autorităților austriece rugămintea de a identifica posibilitatea donării sau vânzării unui lot de vaccinuri Republicii Moldova.

Cele două părți și-au exprimat aprecierea pentru ritmul ascendent al relațiilor comerciale bilaterale, precum și interesul pentru folosirea, în continuare, la parametri reali, a importantului potențial de cooperare. În acest sens, Aureliu Ciocoi a informat interlocutorul despre discuția productivă cu un grup de oameni de afaceri din Austria, organizată la inițiativa părții austriece.

În final, ministrul moldovean de externe a adresat personal ministrului afacerilor externe și europene al Austriei, Alexander Schallenberg, invitația de efectua o vizită oficială în Republica Moldova. Invitația a fost acceptată iar detaliile acesteia urmează a fi stabilite pe canalele diplomatice.