logo

Modificări la Legea privind finanțele publice locale


https://www.ipn.md/ro/modificari-la-legea-privind-finantele-publice-locale-7966_1070091.html

Parlamentul a stabilit două cote a defalcărilor din impozitul pe veniturile persoanelor fizice: 100% pentru bugetele satelor sau comunelor și a orașelor și  50% pentru bugetele municipiilor-reședință de raion și municipiile Chișinău și Bălți, din volumul total colectat pe teritoriul unității administrativ-teritoriale. Modificări respective la Legea cu privire la finanțele publice au fost votate în prima lectură, transmite IPN.

„Probabil că mulți dintre dumneavoastră știți că autonomia locală este puternic afectată de centralismul guvernului care a încercat într-un fel să monopolizeze cele mai multe dintre impozitele reale”, a declarat în plenul Parlamentului deputatul Igor Munteanu, unul dintre autorii proiectului. Potrivit lui, inițiativa are ca scop fortificarea autonomiei financiare a autorităților publice locale prin majorarea veniturilor disponibile.

Deputații au mai votat modificări ce prevăd că defalcările în bugetele locale de la impozitul pe venit al persoanelor fizice să se efectueze conform locului de domiciliu al acestora. O altă prevedere rezidă în atribuirea a 50% din veniturile colectate din impozitul pe venit al persoanelor juridice în calitate de defalcări pentru bugetele locale.

Conform estimărilor, veniturile autorităților publice locale s-ar putea majora cu peste 1,9 miliarde de lei.

Modificările urmează să fie votate și în lectură finală.