logo

Ministrul justiției rămâne în funcție. Moțiunea simplă a picat


https://www.ipn.md/ro/ministrul-justitiei-ramane-in-functie-motiunea-simpla-a-picat-7965_1093621.html

Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, rămâne în funcție. Moțiunea simplă înaintată de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu a întrunit numărul necesar de voturi, transmite IPN.

„Un grup de hoți care vrea să scape de pușcărie a depus o moțiune simplă, folosindu-se de un grup de deputați. Sigur că moțiunile sunt instrumente ale democrației, voi însă, cei de aici, nu respectați democrația, voi doar vă folosiți de ea, pentru că sperați că vă va salva de ilegalitățile pe care le-ați comis. Aceste grupări, de fapt, profită de instrumentele democratice precum moțiunile simple sau de cenzură pentru a distruge democrația. Tot așa se folosesc de oamenii pe care i-au furat, iar acum îi scot în stradă și le dau firimituri din banii furați, culmea tot de la acești oameni, de la o țară întreagă”, a declarat ministrul în plenul legislativului.

Deputatul BCS Vlad Batrîncea, vicepreședinte al Parlamentului, a declarat în luarea sa de cuvânt că ministrul justiției, chiar și în plen a confirmat caracterul politic al dosarelor, dar și faptul că știe conținutul acestora – lucru de nepermis. Ba mai mult, a atacat deputați, a făcut aluzii că ei vor fi persecutați penal. „Și dacă deputații sunt amenințați, cum cetățenii să mai creadă în această justiție. Oare opoziția este vinovată că s-au profanat concursurile? Și acest lucru este grav, dacă nu pentru voi, atunci pentru partenerii Republicii Moldova”, afirmă Vlad Batrîncea.

Deputatul socialist Grigore Novac a declarat că reprezentanții puterii, în special ministrul justiției, dacă erau onești, integri și bine intenționați față de justiție, își prezentau demisia de onoare. „Referitor la reforma justiției, cu siguranță ați eșuat și faceți de rușine echipa... Unica ce pot să vă cer e demisia de onoare dacă mai aveți onoare”, afirmă parlamentarul.

Deputata BCS, Adela Răileanu, a declarat că datorită recentelor dezvăluiri întreaga țară s-a convins că justiția este condusă de un ministru certat cu integritatea și onestitatea.

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, a declarat că trebuie să fie stipulate prevederi cu privire la admisibilitatea moțiunilor. „Nu poate fi admisibilă orice hârtie care se cheamă moțiune, pentru că noi am pierdut astăzi mai mult de jumătate de zi și ministrul, ascultând aberații. Folos – nici pentru popor, nici pentru noi parlamentarii nu a fost”, a notat Olesea Stamate.

„În aceste zile trăim o luptă foarte grea în care, pe de o parte, suntem noi cetățenii onești care ne dorim într-adevăr o reformă a justiției și tragerea la răspundere penală a hoților, dar pe de altă parte, sunt cei care luptă pentru a scăpa de răspundere penală, pentru a continua să fure și pentru a-și scăpa ceea ce au furat. În această luptă noi mergem cu respectarea normelor legale”, a menționat un alt deputat PAS, Vasile Grădinaru.

Fiind supusă votului, moțiunea a fost susținută doar de 23 de deputați comuniști și socialiști.