logo

Mihai Ghimpu: Poziţia PL va rămâne neschimbată


https://www.ipn.md/ro/mihai-ghimpu-pozitia-pl-va-ramane-neschimbata-7965_1018378.html

Liberalul Mihai Ghimpu declară că poziţia PL nu s-a schimbat şi că partidul este gata să susţină un guvern în cadrul unei alianţe din care va face parte. Liberalul a menţionat, după consultările de luni, 16 februarie, cu premierul desemnat, Chiril Gaburici, la care a fost prezent şi liderul PLDM, Vlad Filat, că decizia finală va fi luată de către Biroul Politic al formaţiunii, transmite IPN.

„Decizia partidului este cunoscută. Am schimbat ceva în discuţii. Am solicitat să vină şi Vlad Filat, pentru că decizia o ia partidul. Decizia este cunoscută, programul şi componenţa guvernului rămâne aceeaşi, adică un guvern format din PLDM-PDM. Deseară convoc Biroul Politic, vedem dacă schimbăm decizia”, a spus Mihai Ghimpu. Acesta a reiterat că, fără PL, nu pot fi făcute reformele în Republica Moldova. „Republica Moldova are nevoie de un guvern sprjinit de majoritatea parlamentară declarată, nu tacită”, a mai spus Ghimpu.

Liderul PL a fost rugat să comenteze declaraţia liberalului Anatol Şalaru, care a spus că Vlad Filat ar fi convins unii deputaţi PL să nu-l voteze pe Iurie Leancă. Ghimpu a confirmat  că şi un alt coleg i-ar fi spus acelaşi lucru.

La aceeaşi întrebare, Vlad Filat, care a făcut declaraţiile separat de Ghimpu, a spus că afirmaţiile în cauză sunt minciuni şi insinuări.

Cât priveşte discuţiile cu liberalii, Vlad Filat, a spus că a fost o comunicare bună, care trebuie continuată. Potrivit liderului PLDM, esenţa şi obiectivele programului de activitate a Guvernului rămâne aceeaşi. Şedinţa Parlamentului la care urmează să fie învestit Guvernul ar putea avea loc joi.

Întrebat de către jurnalişti dacă ministrul în exerciţiu al educaţiei, Maia Sandu, va rămâne în componenţa noului guvern, Vlad Filat a spus că în această privinţă PLDM nu îşi va schimba poziţia.

Premierul desemnat, Chiril Gaburici, poartă consultări cu partidele politice pentru obţinerea votului de încredere din partea Parlamentului.