logo

Mihai Ghimpu este vinovat de criza politică din ţară, analist


https://www.ipn.md/ro/mihai-ghimpu-este-vinovat-de-criza-politica-din-tara-analist-7978_1004532.html

Negocierile de resetare a Alianţei pentru Integrarea Europeană încă nu au început, iar acestea vor demara după ce şeful statului va desemna un candidat la funcţia de premier. De această părere este directorul Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”. Anatol Ţăranu şi a fost exprimată în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Anatol Ţăranu a specificat că după ce Nicolae Timofti va da un nume, se va începe numărătoarea inversă, de 45 de zile conform prevederilor constituţionale când va trebui să fie creat un nou Guvern. Analistul a spus că Mihai Ghimpu este responsabil de criza politică din ţară, iar liderul PL o menţine prin faptul că refuză să participe la negocieri. „Deocamdată, este cert un lucru: criza nu e depăşită. Există un impediment major: PL şi Mihai Ghimpu”, a mai adăugat Anatol Ţăranu.

În acelaşi context, jurnalistul Valeriu Reniţă a specificat că este greu de spus de cât timp vor avea nevoie liderii politici, însă este de părere că noul Guvern va fi creat înainte de Paşti. „Negocierile se mimează. Toţi ştiu ce aşteaptă unul de la altul, pur şi simplu nu a venit încă etapa decisivă”, a spus jurnalistul.

Politologul Vasile Croitoru este de părerea că perioadă în care se spune că au avut loc anumite negocieri, a fost, de fapt, o perioadă de depăşire a stării psihologice care există între cele trei componente ale AIE. Politologul a mai menţionat că există neînţelegeri în procesul de negocieri, deoarece acestea nu se limitează doar la funcţia de premier, ci se referă şi funcţia de procuror general şi cea de şef al Fiscului. „Ceea ce se întâmplă îi discreditează pe zi ce trece. Să nu ajungă în situaţia în care să se repete anul 2001. Vor negocia atâta timp cât vor putea specula pe prevederile din Constituţie”, a mai subliniat Vasile Croitoru.