logo

Migraţia de toamnă a sufletelor moarte


https://www.ipn.md/ro/migratia-de-toamna-a-sufletelor-moarte-7542_1064612.html

Migraţia de toamnă a sufletelor  moarte

În campania electorală, precum în copilărie, vine momentul cînd cad dinţii de lapte şi cresc dinţii permanenţi. Iată că, în ultima vreme, şi în mediul politic a venit timpul să se „mişte”, precum dinţii de lapte, unii membri de partid. Şi de fiecare dată aceasta se întâmplă diferit. Ba un grup de oameni au plecat din partidul Social Democraţilor în partidul Liberal Democrat, ba unul din membrii principali a partidului Liberal Democrat a trecut în partidul Democrat. Iată că săptămâna aceasta şi Partidului Democrat i-au căzut câţiva dinţi de lapte.

La mijlocul săptămânii, agenţiile de presă au scris că un oarecare Ilie Rotaru şi un grup de membri de partid au ieşit din rândurile Partidului Democrat. Ştirea, la limita senzaţionalului, peste câteva ore nu a mai fost de interes pentru jurnalişti.  Iar asta pentru că, de fapt, Ilie Rotaru a ieşit din partid numai cu soţia şi fratele.

Totuşi, cel mai senzaţional s-a dovedit a fi nu un nou „val verde”,  ci pur şi simplu,  un flirt cu gruparea Mocanu. “Ne-am dori să aderăm la mişcarea împotriva mafiei, dacă vom fi primiţi”, a spus Ilie Rotaru, care a fost deja alături de Mocanu în una din conferinţele de presă din campania iniţiată împotriva mafiei şi împotriva Alianţei pentru Integrare Europeană.

Cu doar două luni în urmă, pe 1 septembrie,  Ilie Rotaru a fost acuzat public de faptul că, intrând în graţiile unor acţionari ai întreprinderii „Gemenii”, a comis un atac raider la acest magazin.  Şi după ce contabilul-şef al întreprinderii l-a acuzat de tentativa comisă, el a avut grijă să o bage la închisoare.

Vasile Ţurcanu,  care a apărat în instanţa de judecată interesele acţionarilor magazinului Gemenii, nu o dată a cerut liderului mişcării „Pentru Neam şi Ţară”, Sergiu Mocanu, să nu aducă martori mincinoşi la conferinţele de presă. Unul din ei, după spusele lui Ţurcanu, este Ilie Rotaru, care a reprezentat în instanţă cealaltă parte a acţionarilor magazinului „Gemenii”, care „de fapt i-a lipsit de proprietate prin atacul Raider”. „Din 2003, împreună cu avocatul Ilie Rotaru am fost angajaţi de familia lui Mihail Roibu, care deţinea 42 % din acţiunile magazinului Gemenii, pentru a reprezenta în instanţa de judecată interesele familiei în procesul de împărţire a proprietăţii între acţionari” - a menţionat Ţurcanu.  El a concretizat că, după mai multe şedinţe, instanţa de judecată a decis instituirea unei comisii pentru lichidarea S.A. Gemenii, în calitate de avocaţi fiind numiţi  el şi Rotaru. „Am prezentat documentele în instanţa de judecată, care a decis că 42 % din acţiunile magazinului Gemenii îi revin familiei Roibu, instanţa încredinţând lui Rotaru împărţirea restului acţiunilor - 58 %. Mai mult decât atât, în baza deciziei instanţei, deţinătorii celor 42 % de acţiuni au fost obligaţi să conlucreze cu administratorul celor 58 %, care era Rotaru”, - a accentuat Ţurcanu.

El a spus că mai târziu Rotaru a încheiat un acord ilegal cu Ministerul de Interne şi cu alte structuri, în consecinţă familiei Roibu fiindu-i fabricate mai multe dosare, inclusiv un dosar în care contabilul-şef Ana Cheptene a fost ilegal chemată în calitate de învinuit. „Unul din proprietarii principali, Mihail Roibu, împreună cu contabilul-şef au fost arestaţi şi ţinuţi în arest preventiv. Complexul a fost pus sub sechestru şi dat în gestiune lui Ilie Rotaru, care timp de trei ani l-a administrat aşa cum a dorit.” – a menţionat Ţurcan. Potrivit lui, în timpul urmăririi penale el a prezentat câteva dovezi de nevinovăţie a lui Roibu şi Cheptene, dar instanţa le-a respins.

„În toamna anului 2008, Procuratura Anti-Corupţie a încetat, în sfârşit, urmărirea penală a lui  Cheptene şi celorlalţi, după care acţionarii l-au dat în judecată pe Rotaru. În plus, au intentat un proces şi pentru primirea înapoi a proprietăţilor luate ilegal. Şi după toate acestea Rotaru vine la conferinţe de presă vorbind şi prezentându-se în faţa unei audienţe ca victimă a atacurilor Raider”  - a mai spus Ţurcan.

Despre aceasta Ilie Rotaru nu a menţionat în declaraţia sa, dar şi Mocanu nu se grăbeşte să adăpostească un dezertor.


Anna Negru