logo

Media bulgară, despre reuniunea „Trio-ului asociat” la Batumi


https://www.ipn.md/ro/media-bulgara-despre-reuniunea-trio-ului-asociat-la-batumi-7965_1083244.html

În contextul recentei reuniuni a liderilor Georgiei, Moldovei și Ucrainei în Caucaz, sursa electronică dnes.dir.bg îl citează pe președintele Consiliului European Charles Michel, care a catalogat evenimentul drept „o etapă-cheie” în cooperarea între aceste state, relatează IPN.

Cu referință la France Press, publicul bulgar este informat că aceste trei foste republici sovietice care vor să se desprindă de sfera de influență a Rusiei, au creat în luna mai un format diplomatic, supranumit „Trio-ul asociat”, pentru a-și coordona eforturile de aderare la Uniunea Europeană.

„Întâlnirea noastră aici marchează o etapă-cheie”, le-a declarat Charles Michel liderilor Georgiei, Moldovei și Ucrainei, care au participat la o conferință internațională în orașul georgian de pe malul Mării Negre, după care au discutat tustrei într-o veche cetate de pe litoralul pitoresc.

„Suntem uniți în voința și viziunea comună: drepturi depline în UE, egalitate, libertate și democrație", a spus
Vladimir Zelenski, declarând că „e sigur” de faptul că acest scop va fi atins. „Noi vom celebra în comun acceptarea celor trei țări, Ucraina, Moldova și Georgia în familia europeană”, îl citează pe președintele ucrainean publicația bulgară.

La rândul său, Michel a dat asigurări că „UE rămâne în continuare un partener puternic și sigur”, specificând
această susținere este dovada „importanței startegice” pe care Bruxelles-ul îl acordă acestui parteneriat. Potrivit lui, UE s-a angajat cu un „program de investiții fără precedent” de 2,3 miliarde de euro, având capacitatea „de a mobiliza până la 17 miliarde de euro cu titlu de investiții publice și private în regiune”.