logo

Măștile lipsesc din farmacii pentru că unii pacienți le procură în număr exagerat, autorități


https://www.ipn.md/ro/mastile-lipsesc-din-farmacii-pentru-ca-unii-pacienti-le-7967_1072166.html

Deținători de licență pentru activitate farmaceutică dispun de stocuri mai mici de măști medicale decât cele solicitate pe piața farmaceutică. Acest fapt este influențat de situația epidemiologică prin infecția cu COVID-19, cât și de faptul că unii pacienți procură un număr exagerat de măști medicale, ceea ce a și dus la epuizarea stocurilor din unele rețele de farmacii, se arată într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

„Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale depune eforturi considerabile de a gestiona situația creată și asigurarea în continuare a pieței farmaceutice cu medicamente și dispozitive medicale (măști medicale), la prețuri accesibile”, se arată în răspuns.

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale vine și cu îndemnul către populație să nu procure medicamente și măști medicale în cantități exagerate, pentru că acest lucru „creează artificial probleme pacienților care au nevoie stringentă de acestea”.

În cadrul ședinței Guvernului din data de 11 martie, a fost interzis exportul temporar din Republica Moldova a măștilor și mănușilor medicale și produselor incluse în Registrul național al produselor biocide și în Registrul de stat al dispozitivelor medicale.