logo

Luna iunie – deficit de precipitații și vreme caniculară


https://www.ipn.md/ro/luna-iunie-deficit-de-precipitatii-si-vreme-caniculara-7967_1090885.html

Pe parcursul lunii iunie s-a constatat deficit de precipitații și un regim termic ridicat. Acest fapt a provocat scăderea rezervelor de umezeală productivă în sol, ceea ce a înrăutățit condițiile pentru creșterea și dezvoltarea culturilor agricole. Constatările aparțin specialiștilor de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, transmite IPN.

În iunie, temperatura medie lunară a aerului s-a încadrat între +20,5..+22,5 grade Сelsius, depășind valorile normei cu 2,0-3,5 grade. Potrivit meteorologilor, astfel de depășiri se atestă în medie o dată la 5-10 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la cota de +36 de grade Сelsius. Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de +30 de grade și mai mult a constituit în teritoriu 5-13 zile, pe când norma este de 2-6 zile. Totodată, numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de +35 de grade și mai mult  s-a înregistrat pe o mare parte a teritoriului pe parcursul a una-două zile, norma fiind de o zi.

Potrivit regimului pluviometric, suma precipitațiilor căzute pe 95% din teritoriul țării a constituit în fond 3-30 mm (5-40% din normă), în unele puncte de observații (5% din teritoriu) – 45-70 mm (60-95% din normă).