logo

Legislaţia naţională trebuie modificată pentru a exclude discriminarea la angajare, studiu


https://www.ipn.md/ro/legislatia-nationala-trebuie-modificata-pentru-a-exclude-discriminarea-la-angaja-7967_1020394.html

În pofida mai multor documente de politici aprobate cu scopul de a proteja drepturile cetăţenilor în câmpul muncii, discriminarea la angajare persistă, iar experţii în domeniu recomandă autorităţilor să armonizeze legislaţia la politicile aprobate. Totodată, în Codul Muncii nu este încă inclusă noţiunea de hărţuire la locul de muncă, iar sugestia este ca definiţia să ţină cont de standardele europene. Recomandările au fost formulate în urma unei analize privind compatibilitatea legislaţiei Republicii Moldova cu acquis-ul comunitar în domeniul egalităţii şi nediscriminării, realizat de Centrul pentru Resurse Juridice din Moldova, transmite IPN.

Consilierul juridic al organizaţiei, Sorina Macrinici, a declarat, în cadrul evenimentului de prezentare a rezultatelor studiului, că, în varianta actuală, Codul Muncii nu prevede interzicerea hărţuirii în câmpul muncii, fapt care trebuie corectat.

O altă recomandare ţine de reducerea unor garanţii prevăzute de Codul Muncii, pe care experţii le consideră supra-protective. Una din acestea ar fi posibilitatea de a avea un concediu de îngrijire a copilului până la vârsta de 3 ani cu posibilitatea păstrării funcţiei, ceea ce impune o sarcină destul de mare pentru angajator. Experţii susţin că din cauza unor garanţii supra-protective angajatorii ar putea fi mai reticenţi să angajeze femei de vârstă reproductivă, deoarece în mare parte femeile sunt cele care aleg să beneficieze de concediu de îngrijire a copilului.

Sorina Macrinici a mai spus că o analiză a anunţurilor de angajare a demonstrat că acestea conţin cerinţe excesive şi sunt discriminatorii prin faptul că se impun anumite restricţii la angajare pe diferite criterii, cum ar fi vârsta şi sexul. În acest context, experţii consideră necesară editarea unui ghid destinat angajatorilor, cu recomandări  cum să fie redactat corect un anunţ de angajare ca să nu discrimineze.

Wicher Slagter, şef de secţie la Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, a spus că în Moldova sunt înregistrate rezultate pozitive la capitolul nediscriminării, iar autorităţile au protejat corespunzător drepturile minorităţilor sexuale în cadrul marşului pe care l-au organizat recent. Oficialul a încurajat excluderea oricăror forme de discriminare, precizând că UE a oferit un suport financiar în valoare de 8 milioane de euro pentru a îmbunătăţi respectarea drepturilor omului şi excluderea discriminării.