logo

Josep Borrell: Salut coordonarea mai strânsă dintre Georgia, Republica Moldova și Ucraina


https://www.ipn.md/ro/josep-borrell-salut-coordonarea-mai-stransa-dintre-georgia-republica-7965_1082591.html

Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, salută coordonarea mai strânsă dintre Georgia, Republica Moldova și Ucraina, precum și solicitarea acestora de cooperare consolidată cu Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de oficial în urma întâlnirii cu miniștrii de Externe ai Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei care se află la Bruxelles într-o vizită comună în formatul Trio Asociat, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Josep Borrell, a menționat că Parteneriatul Estic este construirea de legături nu numai între Uniunea Europeană și țările partenere, ci și între acestea – între parteneri, și acest lucru este binevenit.

„Cu fiecare dintre dumneavoastră, nu numai că cooperăm în Parteneriatul Estic, dar avem și acorduri de asociere, inclusiv Zone de Liber Schimb Aprofundate și Cuprinzătoare. Aceste acorduri sunt cele mai cuprinzătoare pe care Uniunea Europeană le are cu orice alt partener - cu oricare dintre partenerii săi, ceea ce ne obligă să ne consolidăm asocierea politică și integrarea economică, lucru pe care l-am făcut”, a spus oficialul european.

El a menționat că punerea integrală în aplicare a acestor acorduri este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate, în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride etc.

Potrivit lui Josep Borrell, apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. „În fiecare dintre țările dumneavoastră știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare. Suntem alături de fiecare dintre dvs. în aceste eforturi și, respectiv, vă susținem din punct de vedere politic și financiar”, a spus el.

Potrivit oficialului, anul acesta este un an important pentru Parteneriatul Estic. Este în curs de finalizare agenda pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete. Summit-ul Parteneriatului Estic va avea loc în decembrie, când va fi o ocazie bună de a pune în mișcare nouă agendă de a se conveni asupra unei viziuni comune pentru viitor.

„Așteptăm cu nerăbdare, dragi colegi, dragi prieteni, să dezvoltăm relații bazate pe principiile incluziunii și diferențierii. Ambele trebuie luate împreună și acest lucru va necesita flexibilitate din ambele părți. Contez pe dumneavoastră: Georgia, Moldova și Ucraina, pentru a juca un rol deplin și constructiv în acest sens”, a declarat Josep Borrell.

Astăzi, 24 iunie, ministrul interimar al afacerilor externe și integrării europene Aureliu Ciocoi, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, împreună cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Georgiei, David Zalkaliani se află, în premieră, într-o vizită de lucru comună la instituțiile Uniunii Europene din Bruxelles, în formatul Trio Asociat.